Новини

Супервулканите могат да се събудят и за десетилетия


Повече от 3400 години след вулканичното изригване, опустошило остров Санторин в Егейско море през бронзовата ера, учени установиха, че „супервулкани“ могат да се събудят само за няколко десетилетия.

Според някои теории изригването на вулкана около 1630 г. пр. Христа, последвано от огромно цунами, може да е в основата на мита за Атлантида.

Между 40 и 60 куб. км магма са били изхвърлени при вулканичното изригване, което станало 18 000 години след предишното голямо изригване на остров Санторин, т.е. става въпрос за дълъг период между двете събуждания на вулкана. Изследване на кристали магма обаче показа, че вулканична дейност е имало по-малко от 100 години преди последното изригване, заяви ръководителят на екипа Тимоти Друит от лабораторията „Магма и вулкани“ в Клермон Феран, Франция. Огромни количества магма са захранвали „резервоара“ на вулкана през века, предхождащ изригването. Смесването на големи количества магма, богата на силиций, е продължило дори през последните месеци преди изригването, отбелязват учените.

Заключенията им ще са от полза при наблюденията на други вулкани от същия тип, които се сриват навътре в себе си и са потенциално активни.

Вулканите Йелоустоун в САЩ и Кампи Флегрей в Италия са имали подобни изригвания съответно преди 640 000 и 39 000 години.

През 1991 г. вулканът Пинатубо на Филипините внезапно се събуди. Изследването ни показва, че до реактивиране и нарастване на големите „резервоари“ с магма може да се стигне за къс период, от порядъка на месеци или десетилетия, в сравнение с дългите периоди на покой, заключиха учените.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us