Новини

Тол такси и за второкласните пътища от 1 юли

Превозните средства между 3,5 т и 12 т от 1 юли да плащат между 2 и 7 стотинки на километър за преминаване през второкласните пътища. В момента второкласната пътна мрежа е включена в обхвата на тол системата, но ставката за нея е нула стотинки на километър. Предложението за промени в Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа, направи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. По негова инициатива в МРРБ беше проведено обществено обсъждане на предложените промени в Закона за пътищата и в Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа. На работната среща бяха поканени представители на браншовите организации.

Стойността на всички видове винетки ще намалее с 10%, като там, където сумата не е цяло число, ще бъде закръглено в полза на потребителите. Намалението ще влезе в сила от януари 2023 г. Така, например, най-търсената винетка – годишната, която в момента струва 97 лв., от догодина би струвала 87,3 лв. Това означава, че ще бъде закръглена на 87 лв.

Данните от приходите показват, че от въвеждането на тол системата у нас близо 2/3 от пътните приходи се събират от винетни такси. България е поставена в абсолютно необяснима от икономическа и финансова гледна точка ситуация в сравнение с всички европейски системи, за които е прието около 70% от таксите да се събират от камиони над 3,5 т, а от винетки – около 30%. Отчетите на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) показват, че събраните средства от тол такси през 2020 г. и 2021 г. са около 1/3 от общия приход от пътни такси и са над 3 пъти по-малко от прогнозираните при старта на тол системата от 450 млн. лв.

Нарушен е основният принцип на ЕС „ползвателят/замърсителят плаща“, тъй като въздействието върху пътната настилка от леките превозни средства е несъпоставимо с това от тежкотоварните ППС, категоричен беше вицепремиерът. По думите му и друга несправедливост трябва да бъде прекратена – шофьорите на леки автомобили сега заплащат винетка основно, за да се придвижват, докато тежкотоварните автомобили извършват търговска дейност и печелят от придвижването си.

В момента тежкотоварният трафик заплаща за преминаването по едва 3115 километра пътища от определените 6050 км, които попадат в обхвата на тол системата. От платените 803 км са магистрали и 2312 км – първокласни пътища. Републиканската пътна мрежа е близо 20 000 км. Ограниченият обхват позволява на не малка част от международния тежкотоварен трафик да избягва платените пътища и да преминава по безплатните второкласни и третокласни пътища. Голяма част от тях категорично не са пригодени за тежкотоварни камиони и биват разрушавани до степен на непроходимост или реален риск за живота и здравето на хората. Обхватът на платената пътна мрежа е определен с Решение на Министерски съвет – 6050 км и той не се изменя. И понастоящем, тя включва автомагистрали, пътищата I и II клас.

За второкласните пътища, в зависимост от екологичния им клас:

∙                     ППС над 3.5 т – 12 т ще заплащат от 4-7 стотинки на км;

∙                     Автобуси до 12 т ще заплащат от 2-5 стотинки на км;

∙                     Автобуси над 12 т ще заплащат 3-6 стотинки на км.

Предложено е и увеличение на тарифата за пътища I клас, като след промяната в зависимост от екологичния им клас:

∙                     ППС над 3.5 т – 12 т ще заплащат от 6-9 стотинки на км;

∙                     Автобуси до 12 т ще заплащат от 3-7 стотинки на км;

∙                     Автобуси над 12 т ще заплащат 4-8 стотинки на км.

Предложението за автомагистрали е:

∙                     ППС над 3.5 т – 12 т ще заплащат от 10-13 стотинки на км;

∙                     Автобуси до 12 т ще заплащат от 4-8 стотинки на км;

∙                     Автобуси над 12 т ще заплащат 5-9 стотинки на км.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us