Новини

Топ обсерватории спират работа заради коронавируса

Две водещи гравитационни обсерватории, американската LIGO и европейската Virgo, ще прекратят предсрочно наблюдението си за измененията във време-пространството заради пандемията, предизвикана от коронавируса.
Пресслужбата на обсерваториите съобщи, че те ще прекратят работа на 27 март в 19 часа българско време. Все още не е известно кога ще може да бъде възобновена тяхната дейност. Взетото решение означава, че сегашният цикъл на работата на LIGO и Virgo, стартирал на 1 април 2019 година, ще бъде завършен с един месец по-рано от предвиденото. Специалистите, работещи над тези два проекта, се грижат за съхраняването на получените данни и тяхната първична обработка. Учените се надяват качеството на получените данни да не пострада от преждевременното прекратяване на наблюденията.
LIGO и Virgo започнаха съвместни наблюдения на време-пространството през 2017 година. Те откриха първите в историята следи от сливане на две неутронни звезди в галактиката NGC 4993. По късно обсерваториите регистрираха следи от около шейсет сливания на черни дупки със звездни маси

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us