Новини

Топенето на ледовете в Арктика увеличава въглеродния диоксид

Внезапно топене на вечната замръзналост в Арктика може да доведе до 50-процентно увеличаване на изхвърленото в атмосферата количество въглероден диоксид, съобщава в. „Дейли мейл“.
Експерти отдавна се опасяват, че климатичните промени, които затоплят Арктика 2 пъти по-бързо, отколкото останалата част от планетата, ще освободят парникови газове, които отдавна са уловени като в капан. Метан и въглероден диоксид са складирани от хилядолетия във вечната замръзналост в Аляска, Канада и Сибир. Предполага се, че изхвърлянето на тези газове в атмосферата ще е постепенно. Свързаните с освобождаването им прогнози обаче не са взели предвид малко изследвани процеси, при които е възможно заледени площи да се дезинтегрират за дни. „Макар че внезапно топене ще обхване по-малко от 20 процента от вечната замръзналост, това ще доведе до увеличаване на изхвърления в атмосферата въглероден диоксид с 50 процента“, заяви ръководителката на изследването Мерит Турецки от университета на Колорадо в Боулдър.
Вечната замръзналост в Арктика обхваща територия, която се равнява на тези на Канада и САЩ, взети заедно. Във вечната замръзналост в Арктика са складирани около 1500 милиарда тона въглероден диоксид. Това количество е 2 пъти по-голямо от наличното понастоящем в атмосферата и надвишава 3 пъти произведеното от човечеството от началото на индустриалната революция.
Засега е неясно дали дезинтегрирането на вечната замръзналост вече е започнало да освобождава значителни количества метан и въглероден диоксид. Експертните прогнози също са неясни. Някои учени смятат, че бъдещите парникови емисии ще бъдат поне частично компенсирани от поява на нова растителност, която ще поглъща и складира въглероден диоксид. Учените обаче не се съмняват, че вечната замръзналост ще продължи да се топи с повишаването на температурите.
В свой доклад, публикуван през септември м.г., Междуправителствената експертна група за климатичните промени прецени два сценария, свързани с бъдещото затопляне. Ако човечеството ограничи глобалното затопляне до по-малко от 2 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха, зоните на вечната замръзналост ще намалеят с 24 процента до 2100 г. В случай че парниковите емисии продължат да нарастват през следващите 50 години, 70 процента от вечната замръзналост може да изчезне. „И двата сценария обаче изхождат от презумпцията, че топенето ще е постепенно, а това виждане може да е погрешно“, отбеляза Турецки.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us