Новини

Три потенциално обитаеми планети в съзвездието Водолей

Европейски учени са открили три планети, намиращи се в обитаемата зона около червена звезда-джудже в съзвездието Водолей, за които може да са налице необходимите условия за съществуването на живот. Небесните тела се намират в орбити от 20 до 100 пъти по-близо, отколкото Земята се намира спрямо Слънцето. Системата с наименование TRAPPIST-1 приличаща по-скоро на мащабите на Юпитер и спътниците му, отколкото на Слънчевата система, е на разстояние 40 светлинни години от нашата планета. Червеното джудже в центъра е с маса 10 пъти по-малка от тази на Слънцето, и сила около две хиляди пъти по-малка от нашето светило.

Трите планети са подобни на Земята и са с приблизително равни маса и размери. Първата прави пълна обиколка около звездата-джудже за два непълни дни, втората за три дни, а третата за 18 дни, като съответно температурите на повърхността варират от 11 до 120 градуса по Целзий, от минус 30 до 68 градуса и от минус 73 до 7 градуса.

Наблюденията, благодарение на които е направено откритието, са се състояли през изминалия септември посреством новопостроения телескоп TRAPPIST в обсерваторията Ла Сила в Чили.

Автор

Geomedia Magazine




От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us