Новини

Цеков с регулярни срещи със сдружението на общините

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и ръководството на Националното сдружение на общините в Република България ще провеждат регулярни ежемесечни срещи, на които ще се обсъждат наболели проблеми и заедно ще се търсят варианти за разрешаването им. „Ние сме млад политически екип, но не сме чужди на проблемите на общините. Голяма част от темите в регионалното развитие са аполитични. Ще търсим по-структуриран и системен подход към регионалните политики“, заяви Цеков в началото на първата среща с кметовете.

Пред представителите на местната власт министърът обяви, че се обсъжда от следващата година да бъде създаден фонд с ежегоден бюджет около 500 млн. лв., който да подпомага изпълнението на общински обекти от техническата и социална инфраструктура. Андрей Цеков изрази мнение, че една част от този ресурс трябва да се отделя за проектиране и изследване. Средствата за фонда ще бъдат заложени в бюджета. Идеята е той да работи по подобие на европейските програми, с ясни критерии и правила за допустимост. Министър Цеков покани кметовете да участват в процеса на изработването им.

Представителите на местната власт повдигнаха въпроса и за съдбата на спорния законопроект за ВиК. По думите на заместник-председателя на НСОРБ Донка Михайлова представителите на сдружението останали изненадани, че вместо обещанието за създаване на съвместна работна група за изработването на последния законопроект за ВиК преди няколко месеца, са били поставени пред свършен факт да го видят публикуван направо за обществено обсъждане. „Този законопроект не е уважителен към българските общини, защото ни лишава от възможност да сме част от взимане на решенията във ВиК Асоциациите“, категорична беше тя.

„Това е горещ картоф, който заварих“, посочи министър Цеков и допълни, че още като депутат в предходния парламент, е бил обезпокоен от предлаганите промени в законопроекта заради големия брой негативни становища – на КЕВР, общини, национален омбудсман, водните асоциации и др. „За мен това е червена лампа. Трябва да има елементарно ниво на обществен консенсус, за да се приеме един закон. Затова предложението ми е да направим до две седмици кръгла маса с всички заинтересовани страни, на която заедно да отсеем безспорните от спорните моменти и да решим дали да оттеглим този законопроект за ВиК и да започнем работа по нов“, обясни министър Цеков.

Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева повдигна темата за индексацията на строителните договори. Според нея методиката, по която те се индексират, е спорна. „Проблемът съществува и той няма да изчезне. В целия инвестиционен процес трябва да се предвиди компенсационен механизъм за реализацията на дългосрочните проекти“, каза тя. По думите й, това можело да стане чрез механизъм, който да се заложи трайно в бюджета. Като пример тя посочи, че проектите по Плана за възстановяване и устойчивост са бюджетирани преди 2-3 г. Докато се реализират, ще минат още няколко години, поради което е необходимо да има устойчиви текстове в Закона за държавния бюджет. По думите ѝ така възложителите ще имат увереност, че държавата има откъде да компенсира довършването на проектите.

Министърът Цеков посочи, че формулата трябва да се преработи в частта за инфлация и разходи, за да бъде прилагана от всички възложители без притеснение.

Регионалният министър коментира, че внесените в Народното събрание промени в Закона за устройство на територията, които предвиждат прилагането на принципа на „търпимост“, са провокирани от изпълнението на някои проекти на Агенция „Пътна инфраструктура“. „В момента, в който се установи, че части от национални обекти са изградени без строителни книжа, промените бяха разписани така, че се разтвори широко врата и се отваря потенциално кутията на Пандора. А ние много дълго ще берем последствията от това“, коментира той. Избраният подход е опасен, предупреди Цеков и допълни, че неговата препоръка е този законопроект да бъде изтеглен от Народното събрание. По думите му е наложително да се намери решение по проблемите със законността на някои ключови обекти, като например на автомагистрала „Хемус“, както и на автомагистрала „Тракия“ в частта Чирпан – Стара Загора. Затова първо трябва да се реши проблемът с големите инфраструктурни проекти и след това с тези по общините.

„Моята врата е отворена за всеки кмет, за да разрешим всеки проблем. Имате партньор в мое лице“, увери в края на продължилата два часа среща регионалният министър. Двете страни изразиха увереност, че ще продължат диалога си със системен контакт, прагматизъм и коректен тон.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us