Новини

Украйна като място на незаконен трафик на културно наследство: Списък на застрашените културни ценности

Международният съвет на музеите (ICOM) публикува „Спешен червен списък на застрашените културни ценности“ в Украйна, с цел да се бори срещу незаконния трафик, подсилен от руската инвазия.

Със списъка ICOM се надява да предложи ефективна справка за идентифициране на ограбени и откраднати културни ценности в Украйна, когато започнат да се появяват през следващите седмици, месеци и години, се посочва в направеното прессъобщение.

Инициативата на международната мрежа от музейни професионалисти, която обхваща близо 140 страни, „идва в точния момент в борбата срещу незаконния трафик на украинско културно наследство – дългогодишно явление в региона, подсилено от руската инвазия“.

„Действително скорошните доклади за масовото разграбване на Музея на изкуствата „Олексий Шовкуненко“ в Херсон от руските войски, изтеглящи се от града на 11 ноември, показват, че тази заплаха е налице и се извършва систематично“, продължава ICOM.

Преди изтеглянето си от Херсон руските войски са опразнили един от най-богатите музеи в Украйна, като са отнели близо 15 000 експоната от колекцията му, съобщава ArtNet. Преди окупационните части да напуснат разкъсвания от войната стратегически град, те са разграбили една от най-важните му артистични институции. Според Центъра за национална съпротива на украинската армия руските войници са изнесли тонове артефакти от Художествения музей „Олексий Шовкуненко“ в Херсон и от други културни обекти в региона, след като Владимир Путин нареди евакуация на окупационните войски от града. От Художествения музей „Олексий Шовкуненко“ са потвърдили кражбата чрез пост във Фейсбук, в който се обяснява, че между 31 октомври и 3 ноември 30-40 руски войници са пристигнали в институцията и са „изнесли произведения на изкуството и офис обзавеждане – всичко което са видели и всичко, което грабливите им ръце са могли да докопат“.

Картини и други артефакти са били изнесени „обвити в някакви парцали“, а не в подходящи опаковъчни материали, предпазващи ги от повреди, и са били натоварени на камиони и автобуси. Ограбените предмети са били прехвърлени в град Симферопол в анексирания Крим, твърдят от музея. От администрацията му не знаят какво точно е взето, но са заявили, че няма съмнение, че са били набелязани най-ценните артефакти от колекцията.

„Според тях това се нарича „евакуация“, според нас то е грабеж под лозунгите за „опазване на културните ценности“, казва се в публикацията на музея. Колекцията му е съдържала религиозни картини от 17-и и 20-и век, украинско изкуство от втората половина на 19-и и началото на 20-и век, както и съвременно изкуство от последните 100 години. В брифинг за медиите ръководителят на отдела за култура в Градския съвет на Херсон Светлана Думинска определя сбирката като „една от най-впечатляващите колекции на регионални музеи в Украйна“. Тя добавя, че и Историческият музей на Херсон е станал обект на посегателствата на руските части, но за него разполагат с много по-малко информация.

Списъкът включва ръкописи, датиращи от 13-и до 19-и век, древни религиозни икони, както и съвременни рисунки и картини от движенията на наивизма, авангардизма и социалистическия реализъм, занаятчийски предмети, костюми, бижута.

За да се бори срещу незаконния трафик на културно наследство, Международният съвет на музеите, основан през 1946 г., си сътрудничи с организации като Интерпол и Световната митническа организация (СМО).

В Украйна ООН използва сателитни изображения, за да наблюдава унищожаването на културни ценности и наследство, причинено от руската офанзива. ЮНЕСКО, агенцията на ООН, която отговаря за културата, в края на октомври регистрира 207 културни обекта, повредени от началото на руската инвазия на 24 февруари. Това са 88 религиозни обекта, 15 музея, 76 сгради с историческо и/или художествено значение, 18 паметника и 10 библиотеки.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us