Новини

Уникален августовски късмет извадиха български и гръцки археолози

Късметът съпътства археологическите разкопки през този месец, стана ясно след като български и гръцки археолози се натъкнаха на редица артефакти.
 
Сребърни монети на император Йоан ІІІ Дука Ватаци откриха археолози край Ивайловград.
 
Находката е бронзов съд с шест сребърни монети, намерен от експедицията на археолога Ивайло Колев, която проучва крепостта Родестица. Шестте сребърни монети са в отлично състояние, като според нумизмати те са от времето на византийския император Йоан ІІІ Дука Ватаци, тоест от началото на ХІІІ век.
 
Малкото съкровище е намерено в голямата средновековна сграда, на която учените се натъкнаха през миналото лято, а от 10 години екип на Националния исторически музей провежда там редовни археологически разкопки. 
 
В същото време гръцки археолози изровиха гробница от времето на Александър Македонски. Според учените гробницата е от периода 325 – 300 г. пр. Хр., което съвпада с периода, в който е починал Александър Велики.
 
Могилата е заобиколена от 497-метрова заоблена стена, изградена с мрамор. 4,5-метров път води до входа на гробницата, която се охранява от два сфинкса.
 
Лично гръцкият премиер Андонис Самарас посети мястото, като определи гробницата за „изключително важна находка“ от началото на елинистичната епоха.

Автор

admin
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us