Новини

Уникален августовски късмет извадиха български и гръцки археолози

Късметът съпътства археологическите разкопки през този месец, стана ясно след като български и гръцки археолози се натъкнаха на редица артефакти.
 
Сребърни монети на император Йоан ІІІ Дука Ватаци откриха археолози край Ивайловград.
 
Находката е бронзов съд с шест сребърни монети, намерен от експедицията на археолога Ивайло Колев, която проучва крепостта Родестица. Шестте сребърни монети са в отлично състояние, като според нумизмати те са от времето на византийския император Йоан ІІІ Дука Ватаци, тоест от началото на ХІІІ век.
 
Малкото съкровище е намерено в голямата средновековна сграда, на която учените се натъкнаха през миналото лято, а от 10 години екип на Националния исторически музей провежда там редовни археологически разкопки. 
 
В същото време гръцки археолози изровиха гробница от времето на Александър Македонски. Според учените гробницата е от периода 325 – 300 г. пр. Хр., което съвпада с периода, в който е починал Александър Велики.
 
Могилата е заобиколена от 497-метрова заоблена стена, изградена с мрамор. 4,5-метров път води до входа на гробницата, която се охранява от два сфинкса.
 
Лично гръцкият премиер Андонис Самарас посети мястото, като определи гробницата за „изключително важна находка“ от началото на елинистичната епоха.

Автор

admin

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

 • СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца
  СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца

  Компанията „СпейсЕкс“ ще изстреля нов кораб „Дракон“ за третата мисия на астронавти на Международната космическа станция (МКС), съобщи ЮПИ. Екипажът ще се отправи към МКС

 • Пътищарите и МРРБ се разбраха
  Пътищарите и МРРБ се разбраха

  Добра новина: диалогът между държавата и пътищарите бе възстановен. Разговорите за уточняване на детайлите по отношение на плащанията към компаниите, които извършват дейности по текущ

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us