Новини

В Дубай заработи сграда, принтирана 3D

Дубай откри първата в света работеща офис сграда, създадена чрез 3D принтиране.
Проектът е част от усилията на близкоизточната страна, утвърдила се като туристически и бизнес център, да развие технологията, която намалява разходите и пести време.
3D принтерите се използват в промишлен мащаб, но за създаване на по-малки, дигитално проектирани триизмерни предмети от пластмаса, но рядко при сгради.
В случая е използвана циментова смес, като според дубайското правителство тестове за надеждност са били проведени във Великобритания и Китай.
За създаването на едноетажната сграда прототип с площ около 250 кв. метра е използван принтер с размери 6х36,5х12 метра , посочват властите.
Заоблената сграда е построена за 17 дни и струва 140 000 долара. В нея временно ще бъде настанена централата на фондация Дубай фючър (Dubai Future), която стои зад проекта. Според представител на дубайското правителство технологията може да намали срока за строителство с 50-70 процента, а цената на труда – с 50-80 процента. Дубай планира до 2030 година 25 процента от сградите да са създадени чрез 3D принтиране.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us