Новини

Възстановиха картата на Македония и Одринския вилает от 1902 г.


Картата на Македония и Одринския вилает от 1902 г. бе възстановена. Това съобщи д-р Стефан Пейков от Международния търговски и културен център Геопан.

Картата е съставена и отпечатана в Картографския институт при Генералния щаб на Българската армия в София през 1902 г. Тя е важен исторически и картографски паметник, съдържащ голям обем достоверна информация – за физикогеографски и административни райони на Балканския полуостров. Информацията в картата, не е изследвана детайлно и не е интерпретирана. На картата са запазени сведения за селищната мрежа и названията на преименувани или изчезнали села в Македония и Тракия. Те са събрани добросъвестно – преди да настъпят големите принудителни изселвания, след Илинденско-Преображенското възстание (1903) и войните за национално обединение (1912-1918 г.). За сега са известни две версии: в мащаб 1:500,000 и в мащаб 1:210,000. И двете версии спадат към т. нар. „Специални карти“. Тези карти са ценни източници (и понякога единствени) за картографираната територия.

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us