Новини

Видео от Марс в реално време, благодарение на ЕКА

Европейската космическа агенция (ЕКА) излъчи на живо в петък изображения на Марс, направени в реално време от сондата „Марс Експрес“, съобщи Асошиейтед прес.

Общото време на излъчване беше около един час. Снимките на Червената планета се променяха приблизително на 50 секунди. Предаването беше прекъсвано на моменти от силен дъжд на мястото, където е приемателната антена в Испания.

Първите кадри показаха около една трета от Марс, който постепенно ставаше все по-голям, а след това започна да се смалява, докато космическия апарат обикаляше около планетата.

„Ако сега бяхте на апарата „Марс Експрес“ . . . щяхте да виждате това“, каза инж. Саймън Ууд от мисията. „Обикновено не получаваме образи по този начин.

Снимки и други данни обикновено се съхраняват от космическия апарат и по-късно се предават до Земята, когато антената му може да бъде насочена към нас, обясни Ууд.

„Днес празнуваме 20-ата годишнина от мисията „Марс Експрес“ и във връзка с това даваме възможност на всеки да се доближи до тази планета възможно най-близо“, се казва в прес съобщението на ЕКА.

Предадените на земята снимки са направени в реално време от камера, монтирана на сондата „Марс Експрес“. Изображенията на планетата се появиха с около 17 минути закъснение. Това е времето, необходимо на сигнала да измине разстоянието от сондата до Земята.

Европейската сонда „Марс Експрес“ беше изстреляна от космодрума Байконур през юни 2003 г. и достигна Марс на 3 декември 2003 г. Тя достави на планетата спускаемия апарат „Бийгъл 2“, който беше изгубен в последния етап от кацането.

По време на работата си в орбита „Марс Експрес“ прави много снимки на повърхността на Марс, открива големи запаси от лед и потенциални следи от течна вода под полярните ледени шапки на четвъртата планета в Слънчевата система.

Кадри в почти реално време от такова голямо разстояние са „доста редки“, обясни ЕКА. На живо е предавано стъпването на астронавти на Луната преди повече от 50 години, а по-скоро и как космически апарат се блъска насочено в Луната и астероид.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us