Новини

Водата е по-древна от Слънчевата система

Близо половината от водата на Земята може би e по-древна от Слънчевата система, твърди професор Тим Харис от катедрата по физика и астрономия в университета в Ексетър във Великобритания. Според него така шансът да съществува екзопланета с живот на нея в нашата галактика се увеличава.

С помощта на сложен компютърен модел за симулиране на химическите връзки между водните молекули, образувани в Слънчевата система, и тези, които са съществували преди нея, учените откриват, че между 30% и 50% от водата, която използваме днес, е по-древна от Слънцето с около един милион години.

„Става дума за важна стъпка в стремежа ни да научим дали съществува живот на други планети“, казва Харис.

Процесът на формиране на нашата слънчева система не е уникален и следователно екзопланети може да се образуват в среда, където водата е вече в изобилие. Това увеличава възможността планети извън нашата Слънчева система да имат благоприятни условия и съответните водни ресурси за съществуването на живота и неговата еволюция.

Изводът е, че част от водата в Слънчевата система произлиза от средата, в която се е раждало Слънцето и която го е предхождала.

До днес американският телескоп Кеплер е открил почти хиляда екзопланети в нашата галактика.

Автор

Теодора
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us