Новини

Водата на Земята е дошла от астероиди

Анализът на състава на пробите от материя, донесени на Земята от астероида Рюгу в рамките на японска космическа мисия, подкрепя теорията за извънземен произход на водата, предаде Франс прес, позовавайки се на проучване, публикувано в сп. „Нейчър астронъми“.

Според изследването, в което участват японски и чуждестранни специалисти, астероидите от тип С като Рюгу, „богати на летливи и органични вещества“, биха могли да бъдат един от основните източници на вода на Земята.

„Преносът към нашата планета на летливи вещества, тоест на органична материя и вода, все още е предмет на много дискусии“, припомнят авторите на проучването.

Според тях обаче органичната материя, открита на Рюгу, „вероятно представлява важен източник на летливи вещества“ в допълнение към други потенциални източници, като например слънчевия вятър.

Частиците, донесени от Рюгу, „несъмнено са сред най-малко замърсените материали от Слънчевата система, достъпни за лабораторни проучвания. Продължаващите изследвания на тези ценни проби със сигурност ще разширят разбирането ни за ранните процеси в Слънчевата система“, пишат авторите.

Открит през 1999 г., Рюгу („Дворец на дракона“ на японски) се намира на повече от 300 милиона километра от Земята и е с диаметър по-малък от 900 метра.

Учените смятат, че част от материята на този астероид се е образувала около пет милиона години след раждането на нашата Слънчева система и не се е нагрявала над 100 градуса Целзий.

През 2019 г. японската сонда „Хаябуса-2“ успя да събере 5,4 образци от Рюгу. Капсула, съдържаща този изключително ценен товар, се завърна на Земята в края на 2020 г. с обещанието да предостави нови сведения за произхода на живота на нашата планета.

През юни друго японско изследване разкри наличието в тези проби на аминокиселини – молекули, които са в основата на живота, тъй като са способни да образуват протеини, като се комбинират помежду си.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us