Новини

За първи път регистрираха гравитационни вълни от сблъсък на неутронни звезди

Учени за първи път са засекли изкривяване на време-пространството, предизвикано от сблъсъка на две неутронни звезди, съобщи БиБиСи. Откритието маркира първото космическо събитие, при което се наблюдавани и гравитационни вълни, и светлина. Според физиците при тези сблъсъци се създават редки метали като злато и платина във Вселената ни.

Откритието е направено чрез базираната в САЩ лаборатория (LIGO – лазерно-интерферометрична лаборатория за гравитационни вълни), базираният в Европа детектор Virgo и около 70 обсерватории в космоса и на Земята.

Сблъсъкът между звездите се е случил в съзвездието Хидра преди 130 милиона години, по времето на динозаврите, но гравитационните вълни едва сега достигат Земята. Масата на небесните тела е с 10-20 процента по-голяма от тази на слънцето ни, но в диаметър са не повече от 30 км.

“Много отдавна чакаме това откритие. Може би сме имали късмет, че това се е случило сравнително близо до Земята и успяхме да го засечем. А може би има още много неутронни звезди, които ще се сблъскат. Не знаем със сигурност, но сега вече ще разберем.” Това споделя Дейвид Райце, изпълнителен директор на LIGO.

Именно работата по гравитационните вълни с помощта на LIGO донесе тази година Нобеловата награда за физика на трима учени – Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Торн.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us