Новини

Заместник-министър Йовев: Водачите трябва да бъдат възпитани така, че да ползват пътната инфраструктура безопасно

Войната по пътищата е сериозен проблем, от който икономиката на страната губи много, но по-голяма е загубата на човешкия живот. Необходимо е да се инвестира в образованието на младите хора от най-ранна възраст. Водачите трябва да бъдат възпитани така, че да ползват новата инфраструктура безопасно.

Затова трябва промяна в самосъзнанието на всеки ползвател на пътищата. Това коментира днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев по време на конференцията по пътна безопасност „Мирен договор за българските пътища“, организирана по повод 25-тата годишнина на Асоциацията на застрахователите в България.

Според Йовев изграждането и въвеждането на тол-системата ще допринесе за спирането на войната по пътищата, напомняйки, че от липсата ѝ обществото губи годишно над 500 млн. лв., които могат да се вложат в изграждането на модерна и по- безопасна пътна инфраструктура.

Заместник-министърът обърна внимание на разработения от Министерството на регионалното развитие и благоустройството нов проект на наредбата за проектиране на пътищата, насочен към повишаването на безопасността по инфраструктурата в България. Актуализирането на нормите за проектирането на нови и реконструкцията на съществуващи пътища се прави с цел те да отговарят на съвременните европейски условия и изисквания, посочи той.

Сред мерките за повишаване на пътната безопасност и намаляване на пътно-транспортните произшествия са и дейността на Агенция „Пътна инфраструктура“ по осигуряването на безопасно пътуване през зимния сезон и извършените ремонти в критични участъци, коментира още регионалният заместник-министър.

Струва си да помислим освен за строителството на пътища и за застраховането на строително-монтажния риск в процеса на изграждане на пътищата. Самите строители по време на изпълнението на обекти могат да предизвикват различни събития, а те не са застраховани предварително, което може да носи нови разходи на възложителите, допълни той.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us