Новини

Заснеха антиводороден атом

Измерване на оптичния спектър на атом антиматерия за пръв път беше осъществено от Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН, информират Асошиейтед прес.
Изтъква се, че полученият от сътрудниците на изследователския експеримент АЛФА резултат е плод на над 20-годишен труд. Учените наблюдавали спектралната линия в атом антиводород, което за пръв път им позволило да сравнят светлинните спектри на материята и на антиматерията.

Учени използваха лазер, за да „погъделичкат“ атоми от антиматерия и да ги накарат да светят, което е важна крачка към разбулването на една от най-големите загадки на Вселената.

Специалисти от ЦЕРН от десетилетия работят над това как да създадат антиматерийна версия на един от най-основните атоми – този на водорода, и да го задържат достатъчно дълго време, за да го изследват.
Оказва се, че когато антиводородът е стимулиран с лазер, той произвежда ултравиолетова светлина на същата вълна, като тази на обикновения водород.
Станало видно, че антиводородът притежава оптичен спектър, аналогичен на водорода. Този резултат потвърждава Стандартния модел на физиката на елементарните частици, според който водородът и антиводородът трябва да имат идентични спектроскопични характеристики.
За да бъде изследван атомът на антиводорода, той трябва да бъде „уловен“. „Да се преместват и улавят антипротони или позитрони е лесно, тъй като те са заредени частици, поясни официалният представител на експеримента АЛФА Джефри Хангст. Но когато комбинирате тези две частици, тогава се получава неутрален антиводород, който е много труден за улавяне. Поради тази причина ние създадохме специален магнитен „капан“.
Учените се надяват да разберат защо Вселената е съставена от материя, при все това че при Големия взрив са били произведени еднакви количества материя и антиматерия, които би трябвало взаимно да се унищожат.

Измерването на оптичния спектър на антиводорода се оценява от ЦЕРН като важна крачка по пътя на изследванията на антиматерията с висока точност.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us