Новини

Земно изкуство става извънземно с мисия на НАСА

Американската космическа агенция НАСА покани всички желаещи да изпратят свои художествени произведения – картини, рисунки, скулптури и фотографии, които ще бъдат изпратени в космоса – на астероида Бену. Това ще стане с апарата „Озирис-Рекс“. Мисията му ще включва и взимането на почва от повърхността.

Според НАСА този полет може да вдъхнови мнозина за създаването на арт творби. Те ще могат да бъдат изпратени до 20 март чрез социалните мрежи Twitter и Instagram, а по-подробни инструкции за инициативата са дадени на сайта www.asteroidmission.org.

„Озирис-Рекс“ трябва да излезе в орбита около Слънцето, край която кръжи астероидът, да го догони и да пристъпи към неговото изучаване. След това ще бъде предприета операция по събирането на почва с помощта на ръка-робот, снабдена със специално пневматично устройство. Апаратът ще се отправи на обратно пътешествие към Земята през 2021 година.

Астероидът Бену е със сравнително малки размери – диаметърът му е 550 метра. Но ако той се сблъска с нашата планета, вероятността за което е 1 към 4000, ще предизвика експлозия с 2 700 мегатона тротилов еквивалент. Астероидът беше кръстен Бену на името на душата на древноегипетския бог на слънцето Ра.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us