Видео

Показаха първото изображение на черна дупка

Учени за пръв път в историята представиха изображение на черна дупка – космическия обект Sagittarius Ax, разположен в центъра на нашата галактика, предадоха световните агенции. Изображението е заснето с помощта на телескопи от проекта „Event Horizon“. Той обединява радиотелескопи от цял свят, в това число и от САЩ, Мексико, Чили, Испания и Франция.

Черната дупка се намира на разстояние от 26 хиляди светлинни години от Земята. Новината бе съобщена в шест пресконференции, които се проведоха едновременно в различни точки по света.

Проектът „Event Horizon“ беше създаден за изследването на две свръхмасивни черни дупки Sagittarius Ax и Virgo A, отдалечени от Земята на разстояние от 53,5 милиона светлинни години.

Предполага се, че Sagittarius Ax e с маса около 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето. Наблюденията са били извършени през април 2017 година, но за обработването на получените данни са били необходими две години.

{module [180]}

[iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/Dr20f19czeE“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture“ allowfullscreen ]

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us