Отвъд геодезията

2021 г. беше по-успешна за космоса от 2020 г.

През изминалата 2021 г. бяха извършени 145 изстрелвания – с цели 31 повече от 2020 г. Само девет от мисиите се провалиха. На 8 януари м.г. американската компания „СпейсЕкс“ изведе в космоса ракетата-носител „Фалкон-9“ с турския комуникационен спътник „Тюрксат 5А“.

Последната за годината мисия бе осъществена на 30 декември, когато Иран обяви, че е извел в космоса ракета-носител „Симорг“ с три спътника. През 2021 г. бяха изпратени осем пилотирани и 11 безпилотни космически кораби. Изстреляни бяха над 1700 спътника, включително малки апарати. Китай осъществи най-много орбитални изстрелвания през 2021 г. – общо 55, включително и от частни компании. Три от тях претърпяха неуспех.

САЩ се нареждат на второ място с 51 осъществени космически изстрелвания, като три приключиха аварийно. Третата позиция е за Русия, реализирала 25 орбитални полета през миналата година – с осем повече в сравнение с 2020 г., но с четири по-малко от предварително планираните 29. Всичките руски мисии преминаха без проблеми.
Европейската космическа агенция осъществи шест изстрелвания и всичките са успешни. Япония изведе безпроблемно в космоса три ракети-носители, Индия и Иран – по две, като всяка от страните претърпя по един неуспех. Република Корея тества първата си ракета-носител „Нури“, но мисията й се провали.

През цялата 2021 г. в различни периоди на борда на Международната космическа станция (МКС) се намираха общо 24 астронавти от пет държави: десет представители на САЩ, осем – от Русия, четирима от Япония, по един от Франция и Германия. Пет от тях бяха жени. Седем от астронавтите пристигнаха още през 2020 г.

В момента на борда на МКС има седем души – двама руски космонавти, четирима от НАСА и един от Европейската космическа агенция. Трима тайконавти, сред които и една жена, работят по изграждането на китайската космическа станция, която по план трябва да бъде завършена през 2022 г. През миналата година бяха осъществени 17 излизания в открития космос – 13 от екипажи, намиращи се на МКС и четири от тайкановти от китайската станция „Тянгун“.

В средата на септември частната американска компания „СпейсЕкс“ успешно осъществи първи в историята пилотиран космически полет, в чийто екипаж нямаше нито един професионален астронавт. В мисията „Инспирейшън4“ участваха четирима американци, сред които и две жени.

През 2021 г. бяха извършени и две мисии в суборбиталното пространство с космически туристи. Компаниите „Върджин галактик“ на Ричард Брансън, „Блу ориджин“ на Джеф Безос и „СпейсЕкс“ на Илон Мъск си съперничат на зараждащия се пазар за космически туризъм.

Начало бе дадено и на две американскки междупланетни мисии. През октомври в космоса бе изведена сондата „Луси“, която ще изследва астероиди около Юпитер. В края на ноември НАСА изстреля и космическия апарат ДАРТ, чиято задача е да се опита да отклони астероид като експериментална защитна мисия срещу потенциално бедствие за Земята.

Успешно бяха реализирани и други космически мисии – роботизирани апарати на САЩ и Китай кацнаха на Марс.
На Коледа към космоса пое и супермодерният телекскоп „Джеймс Уеб“. Задачата му е да помогне за учаването на най-старите звезди и галактики във Вселената, образувани след Големия взрив, както и за търсене на потенциално обитаеми планети.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us