Отвъд геодезията

2021 г. беше по-успешна за космоса от 2020 г.

През изминалата 2021 г. бяха извършени 145 изстрелвания – с цели 31 повече от 2020 г. Само девет от мисиите се провалиха. На 8 януари м.г. американската компания „СпейсЕкс“ изведе в космоса ракетата-носител „Фалкон-9“ с турския комуникационен спътник „Тюрксат 5А“.

Последната за годината мисия бе осъществена на 30 декември, когато Иран обяви, че е извел в космоса ракета-носител „Симорг“ с три спътника. През 2021 г. бяха изпратени осем пилотирани и 11 безпилотни космически кораби. Изстреляни бяха над 1700 спътника, включително малки апарати. Китай осъществи най-много орбитални изстрелвания през 2021 г. – общо 55, включително и от частни компании. Три от тях претърпяха неуспех.

САЩ се нареждат на второ място с 51 осъществени космически изстрелвания, като три приключиха аварийно. Третата позиция е за Русия, реализирала 25 орбитални полета през миналата година – с осем повече в сравнение с 2020 г., но с четири по-малко от предварително планираните 29. Всичките руски мисии преминаха без проблеми.
Европейската космическа агенция осъществи шест изстрелвания и всичките са успешни. Япония изведе безпроблемно в космоса три ракети-носители, Индия и Иран – по две, като всяка от страните претърпя по един неуспех. Република Корея тества първата си ракета-носител „Нури“, но мисията й се провали.

През цялата 2021 г. в различни периоди на борда на Международната космическа станция (МКС) се намираха общо 24 астронавти от пет държави: десет представители на САЩ, осем – от Русия, четирима от Япония, по един от Франция и Германия. Пет от тях бяха жени. Седем от астронавтите пристигнаха още през 2020 г.

В момента на борда на МКС има седем души – двама руски космонавти, четирима от НАСА и един от Европейската космическа агенция. Трима тайконавти, сред които и една жена, работят по изграждането на китайската космическа станция, която по план трябва да бъде завършена през 2022 г. През миналата година бяха осъществени 17 излизания в открития космос – 13 от екипажи, намиращи се на МКС и четири от тайкановти от китайската станция „Тянгун“.

В средата на септември частната американска компания „СпейсЕкс“ успешно осъществи първи в историята пилотиран космически полет, в чийто екипаж нямаше нито един професионален астронавт. В мисията „Инспирейшън4“ участваха четирима американци, сред които и две жени.

През 2021 г. бяха извършени и две мисии в суборбиталното пространство с космически туристи. Компаниите „Върджин галактик“ на Ричард Брансън, „Блу ориджин“ на Джеф Безос и „СпейсЕкс“ на Илон Мъск си съперничат на зараждащия се пазар за космически туризъм.

Начало бе дадено и на две американскки междупланетни мисии. През октомври в космоса бе изведена сондата „Луси“, която ще изследва астероиди около Юпитер. В края на ноември НАСА изстреля и космическия апарат ДАРТ, чиято задача е да се опита да отклони астероид като експериментална защитна мисия срещу потенциално бедствие за Земята.

Успешно бяха реализирани и други космически мисии – роботизирани апарати на САЩ и Китай кацнаха на Марс.
На Коледа към космоса пое и супермодерният телекскоп „Джеймс Уеб“. Задачата му е да помогне за учаването на най-старите звезди и галактики във Вселената, образувани след Големия взрив, както и за търсене на потенциално обитаеми планети.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Мъск идва в Белоградчик за деня на книгата
  Мъск идва в Белоградчик за деня на книгата

  Най-богатият инфлуенсър, таткото на Тесла, милиардерът със Старлинк Илон Мъск ще пристигне в Белоградчик на 23 април – деня на книгата. Това става известно от

 • Хъбъл показа експлозия на звезда
  Хъбъл показа експлозия на звезда

  Телескопът „Хъбъл“ показа в детайли експлозия на гигантска звезда, предаде Ройтерс. Преди около 11,5 милиарда години далечна звезда, приблизително 530 пъти по-голяма от Слънцето, умира

 • Прозорци произвеждат енергия
  Прозорци произвеждат енергия

  Учени от Швейцария са постигнали нов рекорд за ефективност на прозрачни слънчеви клетки, проправяйки пътя за прозорци, генериращи електричество, които биха могли да захранват нашите

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us