Отвъд геодезията

Астрономи откриха екзопланета в обитаемата зона на своята звезда

Астрономи откриnd екзопланета, която се намира близо до обитаемата зона на своята звезда – червено джудже на около 36,5 светлинни години от Земята, съобщи Сайънс алърт, позовавайки се на публикация в електронния архив за научни статии arXiv.

Екзопланетата, наречена Ross 508b, е открита с помощта на телескопа „Субару“ на Националната астрономическа обсерватория на Япония (NAOJ) в Хавай. Тъй като масата му е четири пъти по-голяма от тази на Земята, новооткритият свят най-вероятно е плътен и скалист, а не газообразен. Подобни екзопланети са известни като свръхземи. Тяхната маса е по-голяма от земната, но не може да се мери с тази на ледените гиганти в Слънчевата система.

Ross 508b обикаля около звездата си на всеки 10,75 дни. Звездата принадлежи към класа на червените джуджета. Тя има толкова ниска светимост, че е невъзможно да се види с просто око.

Според дефиницията на НАСА „обитаемата зона“ е разстоянието от звездата, на което може да съществува вода в течно състояние на повърхността на планетите в орбита около нея.

Малко вероятно е обаче екзопланетата, наречена Ross 508b, да е годна за живот в познатия ни вид. Въпреки това откритието демонстрира ефикасността на техниките, използвани за откриване на малки планети около бледи звезди.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us