Отвъд геодезията

Българин подарява самотен остров в Тихия океан на държавата

Българският бизнесмен В. Б. предлага на президента Росен Плевнелиев да разшири територията на България с още 27 хил. кв. км, като обяви за български остров в Тихия океан, който се намира на около 1000 км северно от Нова Зеландия. Бизнесменът е пожелал анонимност от страх от натиск от престъпни групировки.

Островът е природен феномен, тъй като е плаващ из океана, образуван от вулканично изригване, дължината му е 480 км, а ширината 57 км. Собственост е на регистрираната в Панама компания на В. Б. “Ван Мепел Инк” от 2013 г.

Писмото е внесено на 16 септември, като преди това три месеца не е получен отговор кабинета Орешарски, запознат със случая на 1 юли. Вече има обаче брокер, който разполагал с пълната документация, изпратена до министерски съвет. Появил се е и международен инвеститор с идеята В. Б. да обяви острова за независима държава.

Професорите по международно право Александър Янков и Иван Владимиров смятат, че страната ни може да обяви острова за своя територия и да защити тази позиция в ООН.

Ако го обяви за своя територия, освен острова България ще владее и три морски мили околовръст като териториални води и 200 морски мили като изключителна икономическа зона. Тоест ще има право както на рибните богатства, така и на евентуални залежи на нефт, газ и всякакви други изкопаеми на дъното на океана, обяснява В. Б. Площта на икономическата 200-милна зона е по-голяма от цялото Черно море.

Автор

Теодора
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us