Отвъд геодезията

Древна цивилизация копаела диги, за да се защити от морето

Дига, издигната преди хилядолетия по крайбрежието на Средиземно море в края на ледников период е най-старото свидетелство за опита на древна цивилизация да се защити от покачването на морското равнище, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. „PLOS One“.
Стометровата каменна стена, построена преди 7000 години на мястото, където днес се намира Северен Израел, представлява ранен опит на обитателите на древно селище да противодействат на опасностите, свързани с променящия се климат.
В случаят опитът се е оказал напразен. Неолитното село се е озовало под водата в резултат на топенето на ледове в края на ледников период.
Днес бреговата линия е много по-висока и изследването е осъществено под вода.
Всичко, което е останало от стената, са няколко камъка, донесени от древните хора от речно корито на около километър от селището им.
„Промените в околната среда са били забележими за заселниците в продължение на няколко века. В крайна сметка покачващото се морско равнище е наложило човешки отговор, състоящ се в изграждането на защитна крайбрежна стена, подобна на тези, които виждаме днес по света“, казва морският археолог Ехуд Галили от университета на Хайфа.
Крайбрежието на Израел през хилядолетията е било населявано от множество цивилизации, чиито останки днес са под вода. Морските археолози откриват безчет съкровища, сред които корабокруширали плавателни съдове, пристанища, жилища.
Според изследователите морското равнище се е покачвало по-бързо, когато неолитното селище е съществувало около края на каменната епоха, отколкото в резултат на съвременните климатични промени.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us