Отвъд геодезията

Джеймс Уеб откри въглероден двуокис на екзопланета

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ за първи път откри наличието на въглероден диоксид в атмосферата на екзопланета – планета извън нашата Слънчева система.

Откритието демонстрира огромните възможности на телескопа и въодушевява учените за по-нататъшни наблюдения.

Въпросната планета е горещ газов гигант, където животът в познатия ни вид е невъзможен. Откритието обаче затвърждава идеята, че подобни наблюдения могат да се правят и на скалисти планети – с крайната цел да се определи дали на някоя от тях има условия, благоприятни за живот.

„За мен това е врата, която се отваря за бъдещи изследвания на планети от типа суперземя, ако не и подобни на Земята“, каза Пиер-Оливие Лагаж, астрофизик от Комисариата по атомна енергия (CEA) и един от многобройните съавтори на изследването, публикувано в сп. „Нейчър“.

„Първата ми реакция: уау, наистина имаме шанс да открием атмосферите на планети с размерите на Земята“, коментира в Туитър професорът по астрофизика Натали Батала от Калифорнийския университет в Санта Круз.

Откриването на въглероден диоксид ще позволи на изследователите да научат повече за формирането на тази планета, наречена открита през 2011 г. и наречена WASP-39 b, съобщават от НАСА. Отстояща на 700 светлинни години от Земята, екзопланетата е с маса около една четвърт от тази на Юпитер и се намира много близо до своята звезда.

Планетата е избрана, тъй като няколко критерия улесняват наблюдението й в момент, когато учените все още оценяват възможностите на телескопа „Джеймс Уеб“, който разкри първите си снимки преди по-малко от два месеца.

WASP-39 b преминава много редовно пред своето слънце (обикаля го за четири дни), а атмосферата й е разтеглена.

За наблюденията си „Джеймс Уеб“ използва транзитния метод: когато планетата преминава пред своята звезда, улавя възникналото в резултат на това слабо изменение в светимостта.

След това той анализира светлината, „филтрирана“ през атмосферата на планетата. Присъстващите в нея различни молекули оставят специфични следи, които правят възможно определянето на състава им.

Преди с помощта на телескопите „Хъбъл“ и „Спицър“ в атмосферата на тази планета бяха открити водна пара, натрий и калий. „Джеймс Уеб“ обаче успя да стигне по-далече благодарение на изключителната си чувствителност в инфрачервения диапазон.

В прессъобщението на НАСА Зафар Рустамкулов от университета „Джонс Хопкинс“ споделя как се е почувствал в момента, когато е станало ясно наличието на въглероден диоксид: „Това беше специален момент, достигането на крайъгълен камък в науката за екзопланетите“.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us