Отвъд геодезията

Една възможна санкция срещу Русия – изключването от SWIFT. Какво е?

Една от възможните и най-сурови санкции срещу Русия, все още неналожена обаче, би била изключването й от системата SWIFT. Това е системата за банкови международни разплащания SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).

Какво е SWIFT?

SWIFT (Обществото за световна междубанкова финансова телекомуникация) е основната защитена система за съобщения, която банките използват за извършване на бързи и сигурни трансгранични плащания, позволявайки гладко протичане на международната търговия. Тя се превърна в основен механизъм за финансиране на международната търговия. През 2020 г. около 38 милиона транзакции се изпращаха всеки ден през платформата SWIFT, което улеснява сделки на стойност трилиони долари.

Кой притежава SWIFT ?

SWIFT, основана през 70-те години на миналия век, е кооперация от хиляди институции-членки, които използват услугата. Базирана в Белгия, тя остава неутрална в търговските спорове, като се управлява главно като услуга на своите членове.

Защо забраната на SWIFT би била толкова сериозна?

Обикновените транзакции ще трябва да се извършват директно между банките или да се насочват през нови конкурентни системи, което увеличава разходите и създава забавяния.

САЩ се колебаят?

Една от причините е, че въздействието върху руския бизнес може да не е толкова сериозно. Ръководителят на голяма руска банка VTB каза наскоро, че може да използва други канали за плащания, като телефони, приложения за съобщения или имейл. Руските банки могат също да насочват плащания през страни, които не са наложили санкции, като Китай, който създаде своя собствена система за плащания, за да съперничи на SWIFT. Забраната на Русия да използва SWIFT може да ускори използването на конкурентната китайска система CIPS. Има и опасения, че това може да навреди на статута на щатския долар като световна резервна валута и да ускори използването на алтернативи като криптовалути.

Ще засегне ли забраната на SWIFT други държави?

Администрацията на Байдън също е загрижена, че забраната може да навреди на съюзниците толкова, колкото и на руските фирми. Русия е голям купувач на чуждестранни произведени стоки, особено от Холандия и Германия. Русия е основният доставчик за ЕС на суров петрол, природен газ и твърди изкопаеми горива и европейските страни може да се затруднят да намерят заместващи доставчици. „Санкциите срещу всички техни банки имат същите последици, а може би дори по-тежки последици от изваждането от SWIFT „, коментира Байдън.

SWIFT обвързан ли е с икономически санкции?

В миналото SWIFT се съпротивляваше на призивите за налагане на забрани на определени държави, описвайки се като неутрална. Но през 2012 г. Европейският съюз забрани на SWIFT да обслужва ирански фирми и лица, санкционирани във връзка с ядрената програма на Техеран, създавайки прецедент за действия срещу Русия. Говорител на SWIFT отказа да каже как организацията ще отговори на каквито и да било санкции на САЩ, съобщи Ройтерс.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us