Отвъд геодезията

ЕКА в Търново!

Културно-образователно събитие под надслов „Космическият устрем на Европа“ по повод настъпването на астрономическото лято (21 юни) и отбелязване на народния празник Еньовден беше организирано от Регионален исторически музей – Велико Търново.

На 23 юни в музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъде експонирана астрономическа постерна изложба, а парковото пространство пред сградата ще се трансформира в образователни работилници, свързани с небесните тела, космическите апарати и с най-емблематичните мисии на Европейската космическа агенция. Събитието е част от проект, финансиран от агенцията – „Разработване на дигитални планетариумни програми и съпътстващи образователни събития, представящи мисиите на Европейската космическа агенция – ЕКА”.

Посетителите ще могат да си изработят от рециклирани материали (хартиени кутии, капачки и др.) космически апарати от звездния флот на ЕСА, научавайки повече за мисията на всеки един от тях; да направят красиви пикселизирани модели, подобно на фотографиите, заснети по време на космически мисии; да се запознаят с характеристиките на геоида – действителната форма на Земята, като сами го пресъздадат. Любителите на астрономията ще имат възможност да „претеглят“ своята тежест на всяка планета от нашата Слънчева система, както и да наблюдават уникална демонстрация на това как се образуват кометите в космическото пространство. Научно-популярният филм „Космическият устрем на Европа“, представящ мисиите на звездния флот на ЕСА към вълнуващите загадки на Космоса, ще бъде излъчен на втория етаж в музей „Възраждане и Учредително събрание“ от 14,30 ч., 15,30 ч., 16,30 ч. и 17,30 ч. Събитието е с вход свободен и ще протече при спазване на противоепидемични мерки.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us