Отвъд геодезията

Глобалното затопляне вече е променило флората и фауната на различните континенти

Доклад на Световния фонд за дивата природа (WWF) разкрива, че глобалното затопляне вече е променило животни и растения на всеки континент, предаде ДПА.

Според документа, представен днес, екстремни метеорологични явления като горещи вълни, суши и наводнения оказват влияние върху естествения свят, който изпитва големи трудности да се адаптира към повишаващите се температури.

„Климатичната криза не е феномен от далечното бъдеще“, заяви Кристоф Хайнрих от Световния фонд за дивата природа. „Тя пристигна в нашето настояще – и е на прага ни. Колкото по-горещо става, толкова по-голям ще бъде натискът.“

Докладът разглежда влиянието на климатичната криза върху 13 подбрани животински и растителни вида. Сред тях са произхождащи от Европа кукувица, земна пчела и вид люляк.

В специален раздел, базиран на доклад на Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени, Световният фонд за дивата природа показва ефектите от глобалното затопляне с 1,5 и 2 градуса по Целзий.

Според него при затопляне с 1,5 градуса, 8 процента от растенията ще загубят повече от половината от ареалите си, а при затопляне с 2 градуса, цифрата скача на 16 процента. За гръбначните съответните данни са 4 и 8 процента.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us