Отвъд геодезията

Глобалното затопляне влияе и на насекомите

Азиатски стършели, които все бръмчат, докато листата започват да пожълтяват, тигрови комари, които все още жилят в началото на октомври, зелени миризливки, нахлуващи в домовете – някои видове насекоми, объркани от климатичните промени, продължават да се роят и в разгара на есента, предаде АФП.

Подобно на други видове, жизненият цикъл на насекомите се отмерва от промяната на природните условия. По-високи температури, недостатъчна или прекомерна влажност, по-късна или по-ранна светлина, и ето че те „губят ума и дума“.

По този начин, макар периодът им на активност традиционно да продължава от май до септември, някои от тях вече са налични до края на ноември.

Такъв е случаят с азиатските стършели. „Ясно е, че, климатът оказва влияние върху устойчивостта на колониите. Тази есен, имайки предвид, че времето е по-топло, азиатският стършел продължава да се развива, сякаш е лято“, казва Давид Жирон от френския Национален център за научни изследвания (CNRS) и Института за изследване на биологията на насекомите (IRBI).

Друг пример е тигровият комар. Първоначално слабо адаптирано към столичния климат, насекомото постепенно се разпространява в по-голямата част от Франция благодарение на затоплянето. Понастоящем целият му жизнен цикъл се приспособява към температури, които „полудяват“ дори извън летните месеци.

И докато условията са благоприятни, комарите продължават да се развиват нормално, без да се подготвят за зимата. Така те започват да се размножават отново. „Затова сега наблюдаваме популации, които се запазват за по-дълго време“, добавя Жирон. Това означава особено неприятни ухапвания за хората, но преди всичко риск от увеличаването на случаите на денга или чикунгуня, които този инвазивен вид пренася.

Според уебсайта Вижиланс мустик (Vigilance moustiques) към 17 октомври почти цяла континентална Франция е била в червената зона, което означава, че тигровият комар е наличен и активен.

Случаят със зелените миризливки – безвредни за хората, за разлика от братовчед им дървеницата, е съвсем различен. Насекомите от семейство Pentatomidae нахлуха през последните седмици в много градини и най-вече домове, въпреки че подобно поведение е по-вероятно да се наблюдава през зимата, когато те се укриват в търсене на топлина.

Ако глобалното затопляне продължи, можем ли да очакваме повече насекоми през цялата година?

„Нека си представим, че зимата изчезне, и наистина времето е меко през цялата година. Това може да има два ефекта – видове, които виждаме само през лятото, ще ги имаме целогодишно, като например случая с някои комари“, казва г-н Жирон.

От друга страна обаче има насекоми, като някои пеперуди, които се нуждаят от сън през зимата. За тях липсата на зимни условия може да се окаже катастрофална.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us