Отвъд геодезията

„Госпожо архитект“ развлича посетителите пред Народния театър

Изложбата “Госпожо архитект” представя 20 жени с принос към развитието на архитектурата на ХХ век, информират на фейсбук страницата си от Националния политехнически музей (НПТМ). Мястото е Градската градина пред Народен театър “Иван Вазов”.

Един от авторите ѝ е главният уредник на НПТМ Васил Макаринов.

Изложбата е посветена на 20 любопитни портрета на дами, които имат своя принос за архитектурата на XX век в два различни контекста. Тя се състои от две части, които рисуват паралели между българския и германския контекст за първите жени в архитектурата. Съдържанието маркира различни детайли от широкия социален, обществен и политически спектър от живота им.

Първата част се фокусира върху германската реалност и е плод на труда на Германския архитектурен музей oт Франкфурт на Майн, а втората е логичното родно допълнение към темата, съставена от Български архитектурен модернизъм /Bulgarian Modernist Architecture/. Това е организация, която през последните години има изключителен принос за популяризирането на добрите архитектурни примери от междувоенния период у нас.

След вернисажа ще има и архитектурна разходка из центъра на София, водена от Васил Макаринов и Теодор Караколев, посочват още от НПТМ.

Изложбата се организира със съдействието на Гьоте-институт България.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us