Отвъд геодезията

Градският пейзаж трябва да разказва истории


Британският институт по ландшафт раздаде годишните си награди

 

Британският Институт по ландшафт даде годишните си награди за най-добрите произведения на ландшафтната архитектура за 2010 г. в края на миналата година.

Председателят на института Джо Уоткинс заяви, че тези награди се опитват да хванат духа на времето.

Един от съдиите в журито, поетът журналист Ян Макмилън пък заяви, че журито се е водило от идеята, че създадените пейзажи трябва да бъдат като поеми, които да разказват истории. Пейзажът трябва да ни казва кои сме и какви ще бъдем, допълва Макмилън.

Най-голямата награда за годината взе наръчникът за изграждане на градска канализация, приет от общината в Кембридж. Според Уоткинс документът може да послужи като учебник за всеки, решил да създава добра градска среда и да решава проблемите с отводняване. Трудът взе и наградата за най-добра местна политика в областта на ландшафта.

 

xcamb.jpg

 

 

Традиционната награда на името на архитекта Питър Янгмън отиде при Ричард Бисгроув, шеф на катедрата по мениджмънт на ландшафта в Университета в Рединг.

xbro.jpg

 

 

Наградата за комуникации и най-добро представяне при фирмата J&L Gibbons за работата им „Да създадем пространство в Далстън, Лондон“. Проектът им бе оценен като най-достъпно илюстриран за широката публика и най-добре аргументиран.

xcom.jpg

Призът за историческо наследство и консервация отиде при проектантското бюро Nicholas Pearson Associates за възстановяването на гробището Арнос Вали, Бристъл.

xbrist.jpg

За дизайн на пространство под 1 хектар наградата взеха Remapp за Градините на терасите Дънкън в Лондон.

xduncan.jpg

Проект на годината над 1 хектар до 5 хектара е спечелен от AECOM  за канала към музея в Ливърпул.

xliverpool.jpg

Наградата за проект над 5 хектара е за Рандъл Торп за зелената инфраструктура изградена в Саут Кембридшир

 

Бяха раздадени и награди за най-добро планиране в областта на ландшафта, за стратегическо планиране.

Четирима студенти бяха наградени за работите си в раздела „Визия за бъдещето“. За „Зелено мислене“ наградата е за Ли Майлс за проекта за възстановяване на бедно селище в Зимбабве, като се използва екологично чиста енергия, не се нарушава съществуващия ландшафт, но се подобри инфраструктурата.

xgreen.jpg

Наградата „Работа и живот“ е за Ронън Уотсън, дал нов живот на пространството край жилищните блокове.

xblock.jpg

За открити пространства наградата е за Елспет Редси и проекта за Дон Вали.

xplo6.jpg

Джонатън Удуърд взе наградата за иновативен дизайн, в който се залага на използването на възобновяемите енергийни източници.

xbioplo6.jpg

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us