Отвъд геодезията

Изследват протеини на МКС за бъдещи лекарства

 

Новозеландски учени са започнали изследване на протеини на Международната космическа станция (МКС), за да разработят по-ефективни лекарства и ваксини, съобщи Синхуа.

Сара Кесънс от университета на Кентърбъри е разработила хардуер за автономна работа в орбита. Той позволява на учените на Земята да изследват начините, по които протеините кристализират в микрогравитация и да използват своите познания за разработването на по-ефективни лекарства и ваксини, наред с други приложения.

Освен разработката на Кесънс, Нова Зеландия е изпратила на МКС експерименти с протеини на университетите на Кентърбъри, Отаго, Виктория и Уайкато.

Новозеландската министърка на научните изследвания, науката и иновациите Джудит Колинс каза, че изследванията на Кесънс са вдъхновяващ пример за начините, по които космическите технологии могат да ускорят иновациите на Земята.

Правителството на Нова Зеландия се е ангажирало да развива космическия сектор, да насърчава иновациите и да подкрепя партньорствата между новозеландската изследователска общност и международните космически агенции и търговските сътрудници, отбелязва Колинс.

По-рано този месец Нова Зеландия приветства успешното изстрелване на спътника MethaneSAT, определяйки го като крайъгълен камък в развитието на своя космически сектор. MethaneSAT е най-съвременен сателит, предназначен да открива прецизно емисиите на метан и да допринася за глобалните усилия за борба с изменението на климата.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us