Отвъд геодезията

Как се ориентират птиците

Клетки в мозъка на птиците действат като вътрешен компас и им помагат да се ориентират по време на първия им миграционен полет, установиха японски учени, цитирани от електронното издание „Юрикалърт“.

Изследователи от университет Дошиша в Киото и от университета на Нагоя анализират как мигриращи пернати успяват да намерят правилния път до местата за зимуване, на хиляди километри от районите за размножаване.

Предишни проучвания предполагаха, че вероятно следват линиите на геомагнитното поле и обонятелните знаци, за да определят посоката. Физиологичните механизми за това обаче остават неизвестни.

Мигриращите птици се движат през нови терени или над океани без никакви забележителности, като възприемат геомагнитните полета на земята. Те правят това с помощта на магнито-чувствителните протеини в очите и определени клетки в мозъка. Екипът от японски специалисти изследва този механизъм.

За целите на проучването учените наблюдават ивичестия буревестник – вид морски птици, които се размножават на острови в Япония, Южна Корея и Китай, а мигрират към места за зимуване, разположени във Филипините, Индонезия и северните части на Австралия.

„Интересното е, че по време на първия си миграционен полет младите птици не следват по-лесните маршрути по бреговата линия, по които поемат родителите им. Вместо това летят директно към крайната си цел, като преминават през планински вериги. Това предполага, че младите птици разчитат в голяма степен на ориентацията на вградения си компас, а не на сигналите на околната среда, следвани от възрастните“, обяснява проф. Сусуму Такахаши, който е водещ автор на изследването.

Изследователите използват специално устройство, което може безжично да записва електрофизиологичната активност на мозъка на свободно държащи се диви животни.

Оказва се, че около 20 процента от клетките в определена част на мозъка излъчват електрически импулси с по-висока честота, когато птиците са обърнати в северната посока. Когато обаче трябва да се ориентират по посока, различна от север, те не са толкова активни.

Учените стигат до заключението, че тези мозъчни клетки изпълняват ролята на вътрешен компас, който води пернатите на север в началото на първия им дълъг полет.

Изследването е публикувано в изданието „Сайънс адвансис“.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us