Отвъд геодезията

Какво ни очаква през 2022 г. в космоса

След богатата на космически събития 2021 г. какво да очакваме през новата 2022 г.? След рисковото разгръщане на новия орбитален телескоп „Джеймс Уеб“ – наследникът на „Хъбъл“, който на Коледа пое по своя път към мястото си за „паркиране“ на 1,6 милиона километра от Земята, астрономите, учените и любителите по света ще тръпнат в очакване на първите предоставени от него изображения, съобщават Франс прес и сайтът Старуок.
Новата година по план трябва да бележи началото на американската програма „Артемис“ („Артемида“) на НАСА за връщане на астронавти на Луната, която ще протече на три етапа.
Първият от тях – „Артемис 1“, предвижда безпилотен полет на космическия кораб „Орион“ с тежката ракета-носител „Спейс лонч систъм“ (SLS) около Луната и връщането му на Земята. Стартът е планиран за февруари. Ако мисията завърши успешно, на втория етап „Артемис 2“ ще бъде осъществен пилотиран полет около естествения спътник на Земята.
През 2022 г. се очаква да стартира още една лунна мисия – „Луна-25“ на руската космическа агенция Роскосмос. Това ще бъде първата мисия на Русия до повърхността на естествения ни спътник след „Луна-24“ през 1976 г. По време на мисията космическият кораб „Луна-25“ ще кацне близо до южния полюс на Луната в кратера Богуславски и ще проучи състава на полярния реголит.
Изстрелването на „Луна-25“ е планирано за юли 2022 г.
През август тази година се очаква да бъде изстреляна мисията „Психея“, която носи името на обекта си на изследване – металния астероид 16 Психея, разположен в главния астероиден пояс.
Учените смятат, че този астероид може да е желязното ядро на протопланета с размерите на Марс. Космическият кораб „Психея“ ще влезе в орбитата на астероида и ще проучи неговите геология, форма, състав и други параметри. Очаква се тази мисия да подобри разбирането ни за формирането на планети.
Месец по-късно, през септември, е планиран стартът на мисията „ЕкзоМарс 2022“ – съвместна програма на Европейската космическа агенция (ЕКА) и Роскомос. В рамките й конструираният в Русия спускаем апарат „Казачок“ ще позиционира роувъра „Розалинд Франклин“ на ЕКА на повърхността на Марс. Основната цел на марсохода ще бъде да търси признаци за минал живот на Червената планета.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us