Отвъд геодезията

Китаец тръгна с колело към Еверест

Пенсионер от град Инчуан в северозападната част на Китай в продължение на 82 дни е пътувал с колело и е изминал около 5600 хиляди километра, за да стигне до Еверест, съобщи агенция Синхуа.
Шестдесетгодишният Фу Цишън е прекосил няколко провинции – Гансу, Съчуан и Юнан – и въпреки трудностите по пътя, е пристигнал безопасно в Тибетския автономен район. Там, в подножието на най-високия връх на планетата, има туристическа база.
Ентусиастът обяснява, че след като се е пенсионирал, е започнал да отделя повече време на любимото си хоби – колоезденето. „Мисля, че през последните три години съм изминавал около 10 000 километра годишно“, казва Фу Цишън. Според пътешественика най-голямото предизвикателство за него е било трасе в планината, където придвижването напред е затруднено от метеорологичните условия и липсата на кислород.
Пенсионерът допълва, че е успял да достигне целта си благодарение на редовни тренировки. За да се подготви за пътуването, той е бягал по 15 километра четири пъти седмично. „Семейството, приятелите и колоездачи от цял Китай бяха голямо вдъхновение и подкрепа за мен. Без тях нямаше да мога да завърша този маршрут“, споделя Фу Цишън.
Еверест се намира в Махалунгурския дял на Хималаите на границата между Непал и Китай. През 2020 г. представители на двете страни съвместно направиха ново измерване на височината на върха, според което тя е
8848,86 метра.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us