Отвъд геодезията

Китай откри вода в перли на Луната

Учени откриха нов и възобновяем източник на вода на Луната в проби, взети от китайска мисия, предаде Асошиейтед прес.

Водата е в малки стъклени перли в лунен грунт, където е имало удари на метеорити. Тези лъскави, многоцветни топченца са намерени в проби от Луната, върнати от Китай през 2020 г.

Размерите им са с ширината на един до няколко косъма. Съдържанието на вода е само малка част от тях, каза Хъцзю Хуей от университета в Нанцзин, който участва в проучването.

Тъй като има милиарди, ако не и трилиони от тези топченца, това може да се равнява на значителни количества вода, но добивът й би бил труден, смятат специалистите.

„Да, ще са необходими много и много стъклени мъниста“, казва Хуей в имейл. „От друга страна, на Луната има много, много такива топченца“.

Тези мъниста могат непрекъснато да отделят вода благодарение на постоянното бомбардиране от водорода в слънчевия вятър.

Откритията, публикувани в списанието „Нейчър джиосайънс“, се основават на 32 стъклени мъниста, произволно избрани от проби, върнати от лунната мисия „Чанъе-5“.

Предстои да бъдат анализирани още проби, обяснява Хуей.

Тези перли са навсякъде и са образувани от охлаждането на разтопен материал, изхвърлен от удара на космически скали. Водата може да бъде извлечена чрез нагряване на топченцата, вероятно чрез бъдещи роботизирани мисии.

Необходими са повече проучвания, за да се определи дали това може да се осъществи. Ако е така, то трябва да се установи дали водата е безопасна за употреба.

Предишни проучвания откриха вода в стъклени мъниста, образувани при лунна вулканична активност. Това стана ясно от проби, върнати от американската мисия „Аполо“ преди повече от половин век.

НАСА иска да върне свои астронавти на Луната до края на 2025 г. Цел е южният полюс на естествения спътник на Земята, където се смята, че се намират кратери, пълни със замръзнала вода.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us