Отвъд геодезията

Книгите в бр 4/2012 г.


Кой уби Паломино Молеро?

Марио Варгас Льоса

ИК Колибри

2012

 

Перуанският писател Марио Варгас Льоса е носител Нобелова награда за литература през 2010 г. Когато я спечели, мнозина се зарадваха, защото отдавна не се беше случвало наистина популярен писател да се домогне до добрия финансов бонус, освен световния престиж, вървящ наедно с тази награда. Льоса е майстор писач, а в книгата е завързана криминална интрига, която може да се чете дори и от немного изкушени познавачи на латиноамериканската литература през лятната ваканция, без особено интелектуално напрежение. Наслада, присъща за всеки негов роман.

 

 

 

Вратите на съня

Милорад Павич

ИК Колибри

2012

 

Нямам биография, имам библиография, казва Павич. Текстовете му са истински лабиринти, игри и забавни пътешествия, а литературоведите се надпреварват да го хвалят за нетрадиционна, интерактивна проза и го наричат писателят на 21 век. Текстът представлява радост и за ценители, и за случайно попаднали върху му читатели. „Писател съм от вече двеста години – в далечната 1766 г. един Павич е публикувал в Буда своя стихосбирка и оттогава се смятаме за писателска фамилия“, казва Павич за себе си. А дали не е наистина на триста години – решете сами.

 

 

 

Пражкото гробище

Умберто Еко

ИК Бард

 

Доста оспорвана книга на Умберто Еко – доста познат писател в България. Фабулата стъпва на реални събития и забърква истории на действителни исторически личности, докато се откъсне и мине напълно във фикцията. Фалшификация на фалшификацията на фалшификацията и прочее… Шедьовър, обещаващ литературно приключение.

А мислителите още спорят какво е искал да каже авторът.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us