Отвъд геодезията

Книгите в брой 1/ 2012


Стив Джобс: Единствената официална биография на основателя на Apple

От Уолтър Айзъксън

ИК СофтПрес

2011

Един от основателите на Apple е известен приживе, но своеобразен бум на популярността му настъпи след трагичната вест за смъртта му. Речта му пред завършващите университета Странфорд, произнесена през 2005 г., стана най-четената в интернет пространството. Милиони по целия свят цитират негови фрази и намират смисъл във всяко негово изречение. След като излиза т. нар. официална биография, само за седмица в САЩ са продадени 379 000 екземпляра от нея. Доказателство за значимостта му е фактът, че в момента на пазара дори и в България има цял набор от книги, принудили издателите да отбележат дори на корицата, че става дума за един вид оригинал: „Единствената официална биография на основателя на Apple“.

Автонавтите на космострадата или Едно пътуване извън времето от Париж до Марсилия

От Керъл Дънлоп и Хулио Кортасар

ИК Агата-А

2011

33 дена, 65 паркинга, 450 мили, минибус фолксваген, 80-те години на миналия век, Париж – Марсилия. Това е нишката, около която се навързва историята, много истории, случили се (или не) на пътешествениците Хулио Кортасар и третата му жена – фотографката Керъл Дънлоп. Освен топографската точност и прецизно описание читателят ще намери и целия шарен свят на двама от големите магьосници на ХХ век.

Всички разорени след десет години

От Жак Атали

ИК Рива

2011

Жак Атали не е оптимист за кризата и за изхода от нея. Както вече сме споменавали, изглежда поне той добре живее в нея, защото не спира да коментира възможното развитие на най-сериозното премеждие пред човечеството след Втората световна война. Кой ще пострада от кризата – ние, децата ни, внуците ни, как ще се измъкнем и дали ще се измъкнем изобщо? Тези са въпросите, които поставя, Атали – финансистът, смятащ демокрацията за най-добрата политическа система, а търговията – за двигател на прогреса.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us