Отвъд геодезията

Комета ще конкурира Луната

Откритата през декември комета Атлас се приближава към Земята и може да стане ярка като Луната, ако преди това не се разпадне от топлината на Слънцето, съобщи в. „Дейли мейл“.
Атлас сега е близо до орбитата на Марс, но скоростта на кометата се увеличава, докато се движи към Слънцето. До Земята ще се доближи най-много в края на май.
Светлината на кометата се засилва с приближаването й към Слънцето по-бързо, отколкото очакваха астрономите. „Някои прогнози за яркостта й граничат с абсурдното“, каза Карл Батъмс от американския Морски изследователски институт.
Яркостта на кометата се е увеличила 4000 пъти, откакто е открита. Тя може да се вижда с невъоръжено око още през април. Когато е наблюдавана за първи път, кометата е била в съзвездието Голяма мечка и е изглеждала 398 000 пъти по-бледа от звездите, виждащи се без уреди от Земята. Тогава тя е била на 439 милиона километра от Слънцето. Яркостта й шеметно се увеличава, но има реална възможност кометата да се разпадне от горещината, преди да осигури спектакъл за астрономите.
„Сега кометата освобождава огромни количества газове – каза Батъмс. – затова яркостта й толкова се увеличава.
За да оцелее достатъчно дълго и да я наблюдаваме с невъоръжено око, кометата трябва да запази леда си. За това е необходимо да има голямо ядро с много замръзнал газ, но астрономите не могат да потвърдят това. Иначе ще избледнее и ще се разпадне с доближаването до Слънцето. Според Батъмс това е много вероятно.
Дори и да се разруши, е възможно космическият апарат СТЕРЕО на НАСА да я заснеме, преди да изчезне.
С невъоръжено око не сме наблюдавали комета на небето от 1997 г. Тогава шоуто осигури кометата Хейл-Боп.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Най-накрая дигитализират фонда на две галерии
  Най-накрая дигитализират фонда на две галерии

  В течение на няколко месеца Националната галерия (НГ) и Софийската градска художествена галерия (СГХГ) работят съвместно с Анимо Софтуер ООД за реализирането на проекта „Интегрална

 • Важни изложби в БАН днес
  Важни изложби в БАН днес

  В Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ-БАН/ ще бъде подредена изложбата „Време, материя и дух: Реставрацията в Националния археологически институт с музей при

 • Защо моделирането на климата е важно
  Защо моделирането на климата е важно

  Нобеловата награда беше присъдена „за основополагащ принос към разбирането ни на сложните физични системи“. Тя се поделя между Шикуро Манабе и Клаус Хаселман „за физическото

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us