Отвъд геодезията

Космическа капсула ще се издига в атмосферата с балон като футболен стадион

Американската компания „Спейс пърспектив“ показа как ще изглежда интериорът на космическата й капсула, която ще се издига над атмосферата с помощта на гигантски балон, съобщи АФП. Тя обеща на клиентите си да се любуват на извивката на Земята, докато пият шампанско.

В период, когато космическият туризъм е във възход, „Спейс пърспектив“ се надява да навлезе в тази област през 2024 г. Вече са продадени повече от 600 билета. Широки прозорци с височина 1,5 м, плюшени седалки, лилави тонове и филтрирана светлина… Атмосферата, изобразена в илюстрациите, контрастира с често белите и дезинфекцирани космически капсули на конкурентите.

Сред другите характеристики на новия кораб, наречен „Нептун“, са бар, Wi-Fi за предаване на видео на живо и впечатляваща гледка… дори от тоалетната. Цената на пътуването е 125 000 долара на човек, като осем пътници и пилот ще се издигат на 30 км. На тази височина няма безтегловност. Тя е много по-малка от предлаганото от другите космически компании – 80 км за „Върджин галактик“ и 100 км за „Блу ориджин“.

Самолетите обаче летят много по-ниско – на около 10 км. Преди всичко не е необходимо обучение и подготовка за голямата гравитационна сила при ускорението. Корабът се движи само с 20 км/ч, каза Джейн Портър, съучредителка на компанията. „Искахме да намерим как наистина да променим начина, по който хората мислят за космическите пътувания“, казва Джейн Пойнтър пред АФП. „Това, което балоните ни позволяват, е да извеждаме хората в космоса по един безпроблемен и удобен начин.“

Коланите за безопасност трябва да се поставят само през първите 15 минути и през последните 15 минути. Балонът, надут с водород, е голям колкото футболен стадион. Той ще излита от Флорида, ще се издига два часа и ще остане във най-високата точка също толкова време. След това ще започне двучасово спускане. Капсулата ще се спусне на вода и бъде прибирана от кораб.

„Спейс пърспектив“ планира 25 полета през първата година, като всички места вече са резервирани.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us