Отвъд геодезията

Космическа суматоха (ВСИЧКО ЗА ПОЛЕТА НА РИЧЪРД БРАНСЪН И КОЙ Е СЛЕДВАЩИЯТ)

Празник

Космическа база насред пустинята, концерт и много шампанско – полетът до космоса на милиардера Ричард Брансън бе съпътстван от безпрецедентно шоу, в унисон с ултралуксозната услуга, която в момента представлява космическият туризъм. Събитието в неделя в базата „Спейспорт Америка“, построена по инициатива на основателя на компанията „Върджин галактик“, в щата Ню Мексико, САЩ, събра 500 гости, невидим за камерите. Сред тях бе известен милиардер – Илон Мъск, основател на компанията „СпейсЕкс“. Той, заедно с Джеф Безос поздравиха Ричард Брансън за успешния полет до ръба на космоса. Безос, който на 20 юли трябва да излети в космоса, поздрави Брансън и в Инстаграм написа, че „очаква с нетърпение да стане член на космическия туристически клуб“. Основателят на „СпейсЕкс“ Илон Мъск отправи своя поздрав в Туитър. „Моите поздравления, прекрасен полет“, написа той.

Гостите проследиха полета и в предаване на живо.

След като екипажът се върна на Земята, певецът Халид зае мястото си на сцената, за да представи предварително новия си албум „New Normal“.

Ричард Брансън прегръща семейството и близките си до платформа, недалеч от която малко по-рано е спрял космическия му кораб.

Следва церемония по връчване на медали – върху облеклата на петимата от екипажа бяха прикрепени медалите, които са знак, че те вече са астронавти. Ричард Брансън отвори бутилка шампанско и опръска колегите си, преди да отпие направо от бутилката.

„Тук сме, за да направим космоса достъпен за всички“, повтори той от сцената.

Полет

В неделя Ричард Брансън стана първият милиардер, който достигна границата на космоса и успешно се завърна на Земята, предадоха световните агенции. На борда на космическия самолет „Юнити- 22“, излетял от базата „Спейспорт Америка“ в Ню Мексико, бяха още петима души – двама пилоти и трима висши служители на „Върджин галактик“.

След 90-минутно забавяне заради метеорологичните условия космическият му самолет излетя от пистата на Спейспорт Америка, Ню Мексико, прикрепен към самолет носител, от който се разкачи на височина около 15 километра. След това „Юнити“ сам се издигна почти вертикално на около 80 км над земната повърхност. Предаване на живо показа астронавтите за кратко в безтегловност, преди да се насочат обратно към Земята. „Добре дошли в зората на нова космическа ера“, туитна Брансън заедно със снимка на екипажа, носещ се безтегловно из кабината.

Заедно с него приключението споделиха пилотите Дейв Макай и Майкъл Масучи, както и трима висши служители на „Върджин галактик“ – Бет Моузес, главен инструктор на астронавти в компанията, главният инженер Колин Бенет и Сириша Бандла, вицепрезидент за изследователската дейност.

След благополучното приземяване милиардерът и спътниците му бяха посрещнати от приятели и семействата си на пистата, от която излетяха.

Мечти

„От детството си мечтаех да полетя в космоса, но честно казано, нищо не може напълно да ви подготви за гледката, която се разкрива към Земята от космоса. Това беше нещо вълшебно“, заяви Брансън след полета.

„Тук сме, за да направим космоса по-достъпен за всички. Искаме да направим следващото поколение мечтатели астронавтите на днешния и утрешния ден. Всички ние на този етап преживяхме най-изключителното събитие и ще се радваме, ако някои от вас също го направят. Ако някога сте имали мечта, сега е моментът да я осъществите“, каза Брансън на пресконференцията след полета.

Компанията „Върджин галактик“ планира два допълнителни тестови полета, преди да започне да предлага редовни търговски полети през 2022 г.

Успешният полет означава, че той изпревари основателя на „Амазон“ Джеф Безос, който също планира да отлети до космоса след броени дни.

Следващият

Целта на Брансън, както и на Безос и на основателя на „Тесла“ Илон Мъск, е да открият сектора на космическия туризъм .

Компанията „Блу ориджин“ на милиардера Джеф Безос получи от американското Федерално управление по авиация лиценз за полети на хора до космоса, предаде Ройтерс. Основателят на „Амазон“ Безос трябва да полети в космоса на 20 юли с апарата „Ню шепард“. Издаденият на „Блу ориджин“ лиценз е валиден до август. Федералното управление по авиация е изискало от „Блу ориджин“ да направи проверка на хардуера и софтуера на ракетата-носител по време на тестов полет. Компанията успешно е изпълнила поставените законови изисквания.

Компаниите „Върджин галактик“ на Брансън, „Блу ориджин“ на Безос и „СпейсЕкс“ на Илон Мъск си съперничат на зараждащия се пазар за космически туризъм.

„Върджин галактик“ планира два допълнителни тестови полета, преди да започне да предлага редовни търговски полети през 2022 г.

Кой е Брансън

Ричард Брансън е роден на 18 юли 1950 г. във Великобритания. Майка му Ив е стюардеса, а баща му – бивш офицер от кавалерията.

Първото му начинание е през 60-те години на миналия век – на 15 години създава ученическо списание, но напуска училище. През 1970 г. основава първата компания „Върджин“ за поръчки по пощата. Групировката със същото име сега има повече от 40 компании на пет континента. Те са в пет сектора.

През 1973 г. Ричард Брансън създава „Върджин рекърдс“ – звукозаписна къща, която по-късно представлява „Секс пистълс“, „Ролинг стоунс“, Джанет Джексън, „Смашинг пъмпкинс“, „Спайс гърлс“.

През 1978 г. купува о-в Некер в Карибско море за 180 000 щатски долара под условие, че ще построи там курорт за четири години.

През 1984 г. основава авиокомпаниата „Върджин атлантик“.

1985 г. – прави първия си опит за рекорд – прекосяване на Атлантическия океан с моторница, но тя се обръща на 225,31 км от британския бряг.

1992 г. – Продава „Върджин рекърдс“ за 1 милиард долара.

1998 г. – Публикува първата си автобиография „Как загубих девствеността си“ и позира гол за в. „Сън“, за да я рекламира.

1999 г. – Основава телефонната компания „Върджин мобайл“, която по-късно разширява дейността си до Австралия, САЩ и Канада.

2000 г. – Получава рицарско звание за заслуги в предприемачеството и създава още пет компании „Върджин“, сред които автомобилна, винарска, енергийна.

2004 г. – Основава компанията „Върджин галактик“ за космически туризъм.

2013 г. – Космическият апарат на „Върджин галактик“ – „Ентърпрайс“ прави първия си полет.

2014 г. – Неуспешен изпитателен полет на апарат за космически туризъм на „Върджин галактик“, при който единият пилот загива, а другият е ранен.

2021 г. – „Върджин галактик“ получава разрешение да извежда хора в космоса. Обявено е, че Брансън, чието състояние сп. „Форбс“ изчислява на шест милиарда долара, ще лети в изпитателен полет до ръба на космоса на 11 юли.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Слабите са слаби, защото ядат…
  Слабите са слаби, защото ядат…

  Тайната на слабите хора е, че ядат по-малко, а не че са по-активни, съобщи електронното издание на „Дейли мейл“. Учени от университета в Абърдийн установиха,

 • Илинден е!
  Илинден е!

  Илинден е важен ден за България. Освен че христианите почитат пророк Илия, това е и денят на Илинденско-Преображенското въстание. Поверието е, че на този ден

 • Тревожно от Германия: късно е да се спре глобалното затопляне
  Тревожно от Германия: късно е да се спре глобалното затопляне

  Германски климатолог предупреди, че вече е твърде късно да се ограничи глобалното затопляне до максимум 1,5 градуса Целзий ръст в сравнение с прединдустриалните нива, предаде

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us