Отвъд геодезията

Кралят на цитаделата

Кралят на цитаделата

Военният инженер на Луи ХIV – Себастиан Вобан остава в историята и като пълководец

По времето на краля слънце Луи ХIV Франция е във възход – Златният век във френската история. А той управлява дълго – цели 72 г. от 1643 г. до 1715 г. Кралят успява да консолидира аристокрацията, а въпреки че води много войни, водещи до високи данъци, френската дипломация доминира над всички европейски монархични династии. Армията му е най-многобройна, най-добре подготвена и перфектно ръководена. По времето на Луи Дар от Бога – както още са го наричали, в страната процъфтяват науките и изкуството.

Дали заради краля слънце или пък в негова полза и за негова слава по същото време във Франция живее друг велик човек – пълководецът инженер Себастиан Льо Претр дьо Вобан, който превръща цитаделите в негова запазена марка. Както казват за него – известен е с уменията си както да проектира укрепления, така и да ги превзема.

Днес родният му град в Бургундия носи неговото име Сен Леже Вобан. Роден през 1633 г., още на 18 г. постъпва във военна служба в частите на Конде, който малко по-късно се включва във Фрондата срещу краля. След като е пленен от кралските войски и е убеден от кардинал Мазарини в правата вяра, започва възходът на Вобан. 20 години по-късно е назначен за кралски инженер, като същевременно води десетки обсади, раняван е, а след края на войната с Испания му е възложено строителството на някои важни укрепления.

Вобан създава особен метод за атакуване на укрепления, който прилага и при строежите на укрепленията – въвеждането на систематичното напредване чрез поредица от успоредни траншеи. Този метод за нападение на крепости остава на мода в течение още три века. Друго негово военно откритие е системата за разрушаване на крепости чрез минни галерии и използва рикошетен огън като основно средство за разрушаване на укрепленията. Същевременно расте в службата – от гвардейски лейтенант до маршал на Франция през 1703 г.

През 1679 г. е посочен за главен комисар на укрепленията и през следващите години той укрепва фортификациите по североизточната граница.

Днес неговите произведения са включени в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това са 12 крепости и укрепления, построени по границите на Франция и създадени от Вобан.

Образецът в Лил

Цитаделата в Лил е един от образците на творенията на Вобан. Днес в петоъгълното заграждение се помещава корпусът за бързо реагиране. Укреплението е построено между 1667-1670 г. и още тогава е наречено „Кралицата на крепостите“. Конструкцията е забележителна с размерите, архитектурата и доброто си състояние и днес.

В цитаделата на Лил може да се види матрицата на повечето крепости, проектирани от Вобан. Местоположението е по границата с Фландрия, като е част от т. нар. Pré carré – или квадратно поле, което Вобан е планирал като част от защита на Франция. 28 града оформят двойна защитна линия.

Лил е върнат от испанците през август 1667 г. и Луи XIV веднага разпорежда изграждането на крепост. Двама предлагат планове за строителството – Луи Никола дьо Клервил и Себастиан Вобан. Избран е вторият, който всъщност става първи в цяла Франция със славата си на инженер. Работата започва през 1668 г. под ръководството на майстора зидар на Лил Симон Волан. През 1671 г. цитаделата вече функционира.

Създателят и умира през 1703 г., но укреплението е стабилно и до днес.

1280px Grondplan citadel Lille

Основата на цитаделата.

Citadelle Vauban Lille Boufflers

Входът към цитаделата.

Топ 12 на Вобан

 1. Цитаделата в Ара, Па дьо Кале

pict md dnBdYHFnYWU1ODg6OjgoYH53YGJicCs4bXtgaTNnbG5WT0QMVEdcREpfS0wDGBsWFkJESkYIBwUJDw8VS15K

 1. Цитаделата в Безансон

Citadelle Besancon

 1. Цитаделата Бле Кюсак Фор Медок

Blaye Ramparts Custom

 1. Крепостни стени и замъка с трите глави, Бриансон

2586 briancon impressionnante ville 1500x0 1

tetes

 1. Камаре сюр мер, Финистер, Златната кула Вобан

7852729452 7e638e5085 b

 1. Лонгви, Мьорт-е-Мозел

Longwy Porte de France Custom

 1. Мон Дофен

mont dauphin 3

 1. Мон Луи, Пиринеите

 ML Vue aerienne

 1. Ньоф Бризак, О Рен

246001403 7SSS

 1. Сен Мартен дьо Ре

photo 634192944913018750 1

 1. Сен Васт ла Уг

saint vaast la hougue

 1. Вилфранш дьо Конфлан

  camping le brasilia villefranche de conflent petit train jaune 003

Louis XIV of France Custom

Луи ХIV

Vauban picture Custom

Себастиан Вобан

citadel of lille lille metropole french republic

Цитаделата в Лил.

 

Пентагонът – най-известният петоъгълник

Макар в делечна Франция много отдавна един пълководец инженер да е открил петоъгълника като добра форма за укрепление, днес най-известният пентагон е в САЩ. На 15 януари 1943 г. в Арлингтън, Вирджиния е завършен масивният комплекс, в който ще се помещава военното министерство на САЩ. Сградата, известна днес като Пентагона, е сред най-големите офис сгради в света. В нея могат да работят 30 000 служители на отбраната. Сградата е само 5 етажа и два подземни, заради местна архитектурна забрана за високо строителство в областта – идеята била да се вижда хубавата гледка. Архитект е Джордж Бертстръм. Той планира сградата да има два пъти повече сервизни помещения, отколкото е било необходимо, тъй като във времето на проектирането й все още е имало разделение между расите и цветнокожите не трябвало да посещават тоалетните на белите, въпреки че са били колеги. Пентагонът е построен на мястото на гета за цветнокожи. Докато се е строяла сградата е имало построени временни кафенета за „белите” и за „цветните” служители, въпреки че през юни 1941 г. обаче президентът Теодор Рузвелт със заповед 8802 забранява сегрегацията между федералните служители.

Сградата е построена за рекордно кратко време. Първата копка е на 11 септември 1941 г., 15 000 строители работят денонощно. Изчислено е, че при нормални обстоятелства сградата е трябвало да бъде завършена за 4 години, но е вдигната само за 16 месеца, но скоростта струва скъпо на държавата – вместо заложените $35 милиона, тя стига $63 милиона.

Сградата наистина е огромна. След като Дуайт Айзенхауер става главнокомандващ, той се загубва по 29-километровите коридори и иска помощ, за да стигне до своя кабинет. Днес на хората, които не могат сами да се придвижват, им се предлагат превозни средства из коридорите на сградата.

По време на Студената война Пентагонът е наричан „Кота нула“, защото при евентуален ядрен удар от страна на СССР се очаквало това щяло да бъде първото място, което ще е изравнено със земята. По ирония на съдбата, за 60-ата годишнина на сградата, на 11 септември 2001 г. полет 77 на Американските авиолинии се разбива в източната страна на сградата, която е била незаета заради строителството. Близо 200 души губят живота си. Следва обаче Проектът Феникс, който обновява сградата за 5 милиарда долара през 2003 г.

the pentagon just issued marching orders on climate change 1454689093

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us