Отвъд геодезията

Квантов компютър предпазва от грешки

Учени от британска технологична компания обявиха пробив в създаването на квантов компютър, който ще може да решава реални проблеми, съобщи ДПА. Пробивът идва след създаването на система, която предпазва от грешки.

Експертите от компанията „Куантинуум“ обявиха, че са направили пробив в създаването на квантов компютър, който е толерантен към грешките. Това би дало възможност на системата да продължи да оперира без прекъсване, дори когато един или повече компоненти грешат.

Надпреварата по създаване на напълно функционален квантов компютър се фокусира върху грешките, които влияят на системата, но Елиас Кан, основател на компанията и изпълнителен директор, каза, че никой не е демонстрирал стъпка към кюбити – квантови битове, в съществуващите компютри, толерантни към грешки.

Той описа откритието като повратен момент в квантовата компютърна индустрия. По думите му „Куантинуум“ е използвала различна методология за създаване на кюбити, която е разработвана повече от 25 години.

Квантовите компютри използват свойствата на квантовата физика, за да съхраняват данни и да извършват изчисления.

Базовите единици информация в конвенционалните компютри се наричат битове и се съхраняват като поредица 0 и 1.

В квантовата компютърна система тези единици се наричат кюбити и могат да бъдат едновременно 1 и 0. Това дава повече мощ на квантовите машини в сравнение с конвенционалните. Те могат да изпълняват задачи, които биха отнели години на настоящите компютри.

Прогресът по разработване на комерсиални квантови машини е бавен. Причината за това е неустойчивата способност за предаване на информация в квантовите компютри, както и взаимодействие с околната среда – топлина, дефекти в материалите.

През последните десетилетия физиците са ангажирани с контролирането и отстраняването на грешките.

Междувременно експертите теоретично смятат, че решението може да бъде намерено в екзотична версия на кюбита, позната като топологичен кюбит. Сега „Куантинуум“ смятат, че са създали такъв.

Според Кан за първи път е открит и създаден топологичен кюбит, който би могъл да стане база за квантов компютър, решаващ комплексни проблеми и сега учените са една стъпка по-близо до разработването на подобен компютър.

Откритията са публикувани в онлайн портала „arXiv“ и са в процес на академична проверка, преди да бъдат публикувани в списанието.

Коментирайки резултатите, професор Уинфрид Хенсинджър, директор на центъра за квантови технологии към университета в Съсекс, който е взел участие в изследването, описа работата като поставяне на много добра цел – да се демонстрира силата на технологията, известна като „йони в капан“. Те са използвани от H2 процесора.

Професор Хенсинджър е водещ учен и съосновател на компютърната компания „Юнивърсал Куантум“. Според него „тези машини са много мощни заради възможността на всеки квантов бит да взаимодейства с друг квантов бит“.

Компанията „Куантинуум“ има офиси в САЩ, Германия, Япония. Основана е през 2021 г.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us