Отвъд геодезията

Любопитно


 

luboИзгубен портрет на младата Елизабет I бе открит на тавана на къща в Източен Съсекс. Картината престояла повече от 100 години забравена под покрива.

Британски историци са заинтригувани от платното, след като изследване с рентгенови лъчи разкри, че под него е бил нарисуван по-ранен портрет на кралицата. Елизабет е облечена в черни дрехи и държи в едната си ръка библия. Лицето й е бледо и сурово.

Смята се, че тя е била около 26-годишна, когато е бил рисуван портретът.

Много портрети на кралицата на Англия от XVI в. като по-възрастна са запазени до днес, но само още една картина я показва в толкова млада възраст. Това е портретът на Елизабет на млади години, който се съхранява в Уиндзор.


 

luboУкраинският художник Роман Бончук обяви, че ще нарисува 1,5-километровата картина „Хроника на човечеството“ – най-голямата в света.

Бончук се прочу с гигантската си творба „Хроника на Украйна“. Художникът предвижда да изобрази на гигантското по дължина платно основни исторически събития, важни неща, случили се с човечеството от сътворението на света до наши дни.

Сега Роман Бончук работи над макетите и сюжетните линии. По предварителни наброски общият брой на личностите на историческото платно ще достига 5 милиона. А събитията ще са до 2000.

 

 

 

luboНай-широко разпространената заблуда, която майките и бащите изричат пред децата, е че Дядо Коледа дава подаръци само на послушните малчугани. Това е резултатът от допитване, направено от британското онлайн списание Baby Website. Лъжата за Дядо Коледа е използвана от 84% от хората.

Докато пораснат децата чуват от родителите си 3000 невинни лъжи. Възрастните най-често прибягват до лъжа, за да окуражат децата да се държат по определен начин, да ги предпазят от суровата истина или да прикрият собственото си незнание. Сред любимите лъжи е, че прекалено близкото гледане на телевизия прави очите квадратни, спанакът прави малчуганите силни и сърдитите физиономии карат Господ да се кръсти, сочи допитването.

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Наши учени измислиха как микроби да разграждат боклуци
  Наши учени измислиха как микроби да разграждат боклуци

  Български учени от БАН работят по проект за микробиологично разграждане на отпадъци от целулоза, съобщи проф. Христо Найденски, ръководител на департамент в Института по микробиология

 • Най-накрая дигитализират фонда на две галерии
  Най-накрая дигитализират фонда на две галерии

  В течение на няколко месеца Националната галерия (НГ) и Софийската градска художествена галерия (СГХГ) работят съвместно с Анимо Софтуер ООД за реализирането на проекта „Интегрална

 • Важни изложби в БАН днес
  Важни изложби в БАН днес

  В Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ-БАН/ ще бъде подредена изложбата „Време, материя и дух: Реставрацията в Националния археологически институт с музей при

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us