Отвъд геодезията

Мълниите прочистват въздуха

Физици откриха, че мълнията произвежда неочаквано много окислителни молекули, които прочистват атмосферата от смог и други замърсители. Благодарение на мълниите се образува много азотен оксид и други видове окислители: хидроксилен радикал (OH) и хидропероксилен радикал (HO2), които пречистват атмосферата. Ако нашите изчисления са верни, мълнията е отговорна за около 16% от тези молекули в атмосферата на планетата.

В хода на своите изследвания физиците под ръководството на професора от университета в Пенсилвания Уилям Брун изучават данни от наблюдения на мълнии, направени от специализирания самолет на НАСА DC-8. Инструментите на борда наблюдавали не само светкавиците, но и как например се променя съставът на атмосферата по време на образуването на облак.

Брун и колегите му установяват, че вследствие на мълниите в атмосферата концентрацията на хидроксилен радикал (ОН) и хидропероксилов радикал (НО2) – много химически молекули – се увеличава рязко. Изчисленията показват, че техният източник са както видими мълнии, така и доста слаби, чиито проблясъци са практически невидими. Като се има предвид, че мълнията се появява доста често в гръмотевичните облаци, в резултат на това могат да се образуват много молекули хидроксилен радикал (OH) и хидропероксилен радикал (HO2).

Изчисленията на учените показват, че мълнията образува от 2 до 16% от общия обем на тези съединения в земната атмосфера. Това предполага, че мълнията играе важна роля за почистването й от замърсяване. Фактите трябва да се вземат предвид, когато се оценява как глобалното затопляне влия на честотата на появата на гръмотевични облаци в различни климатични зони на планетата, заключават изследователите.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us