Отвъд геодезията

Мъжете вече са по Витрувий

Преди повече от пет века ренесансовият майстор Леонардо да Винчи създава прочутата скица „Витрувиански човек“ със смятаните от него идеални пропорции на мъжкото тяло.
Американски учени установиха, че идеалът на Леонардо е много близо до анатомичните мерки, събрани от съвременните мъже, съобщи електронното издание „МедикълЕкспрес“.
„Въпреки различните образци и методи на изчисления, идеалното човешко тяло според Леонардо и пропорциите, установени чрез съвременни методи на измерване, са много сходни“, установява екип от учени под ръководството на Даяна Томас, математик от Американската военна академия в Уест Пойнт, щата Ню Йорк.
Томас и колегите й са проучили изображения от триизмерен скенер на хиляди американски военнослужещи на възраст от 17 до 21 години. Изследвани са и близо 1400 жени от американската армия. Резултатите са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация.
С изключение на размаха на ръцете и дължината на бедрата, разликата в пропорциите на съвременните мъже, участвали в изследването и „Витрувианския човек“ са в рамките на десет на сто, установили американските специалисти. Разликата в размаха на ръцете е 20 на сто, а в дължината на бедрата – 29 на сто.
Това означава, че ако поставим съвременния „идеален“ мъж в перфектната схема на ренесансовия майстор, пръстите на ръцете и краката му ще излизат съвсем малко извън очертанията.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us