Отвъд геодезията

Миниатюрни роботи ще изследват биологичната среда

Учени от САЩ са създали „армия“ от микроскопични четирикраки роботи, които са твърде малки, за да се видят с просто око, движат се, когато бъдат стимулирани с лазер и могат да се инжектират подкожно в тялото, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. „Нейчър“.
Подобни миниатюрни роботи могат да намерят редица приложения, най-вече в медицината, разполагайки с потенциала да „изследват биологична среда“.
„Тези роботи са толкова малки, че са незабележими с просто око. Имат четири крачета и се захранват от вградени соларни клетки. Насочването на лазерна светлина към тези фотоволтаични клетки кара крайниците да се раздвижат, благодарение на което роботът може да ходи“, обяснява Марк Мискин от изследователския екип от университета на Пенсилвания.
Според проучването роботите с диаметър под 0,1 милиметър са устойчиви и могат да оцеляват в среда с висока киселинност и при температурни колебания над 70 градуса Целзий.
Миниатюрните роботи, от които учените са създали над един милион, могат да бъдат инжектирани подкожно, предлагайки възможност за изследване на биологична среда. Микроскопичните устройства могат да се борят с ракови клетки или доставят лекарства на точно определени места. Те могат да намерят потенциално приложение и в материалознанието.
„Петдесет години смаляване на електрониката доведоха до някои забележителни миниатюрни технологии – вече можете да конструирате сензори, компютри, памет в ограничени пространства. Ако обаче искате робот, са необходими актуатори (изпълнителни устройства). Те трябва да се движат, без да се налага да носят със себе си твърде тежък или твърде обемен източник на енергия“, казва Мискин.
На този етап миниатюрните четирикраки роботи са далече от съвършенството – те са бавни и неконтролируеми. Свързването им с микроелектронни компоненти обаче може са направи възможно изграждането на напълно автономни микроботи, отбелязват авторите на изследването.
„Въпреки че не са самостоятелни в настоящата им форма, те могат да бъдат разглеждани като платформа, към която да бъдат прикрепени „мозък“ и батерия. Преди да намерят приложение обаче, трябва да се свърши още доста работа“, казват Алън Брукс и Майкъл Страно от Масачузетския технологичен институт в придружаващ публикацията коментар.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Наши учени измислиха как микроби да разграждат боклуци
  Наши учени измислиха как микроби да разграждат боклуци

  Български учени от БАН работят по проект за микробиологично разграждане на отпадъци от целулоза, съобщи проф. Христо Найденски, ръководител на департамент в Института по микробиология

 • Най-накрая дигитализират фонда на две галерии
  Най-накрая дигитализират фонда на две галерии

  В течение на няколко месеца Националната галерия (НГ) и Софийската градска художествена галерия (СГХГ) работят съвместно с Анимо Софтуер ООД за реализирането на проекта „Интегрална

 • Важни изложби в БАН днес
  Важни изложби в БАН днес

  В Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ-БАН/ ще бъде подредена изложбата „Време, материя и дух: Реставрацията в Националния археологически институт с музей при

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us