Отвъд геодезията

На конференция в Ухан: Китайци обещаха база на Луната до 5 години

Китай планира да започне до пет години изграждането на обитаема база върху Луната, като използва лунна почва, предаде Ройтерс.

Китайските медии съобщават, че амбициозният план трябва да бъде постигнат в рамките на това десетилетие. Повече от 100 китайски учени, изследователи и специалисти в областта на космическите изследвания наскоро се срещнаха на конференция в град Ухан в Централен Китай, за да обсъдят начини за изграждане на инфраструктура на повърхността на Луната, съобщават местните медии.

Дин Леюн, експерт от Китайската академия по инженерна физика, каза, че екип разработва робот, наречен „Китайски супер зидари“, който да прави тухли от лунната почва. „Изграждането на местообитание на Луната е необходимо за дългосрочни лунни изследвания и със сигурност ще бъде реализирано в бъдеще“, казва Дин, като признава, че е няма да е лесно да се постигне това в краткосрочен план.

Роботът, натоварен със задачата да прави тухли от лунна почва, ще бъде изстрелян с китайската мисия „Чанъе-8“ около 2028 г., казва Дин и добави, че страната има за цел да извлече първата почвена проба от далечната страна на Луната в рамките на мисия около 2025 г. Преди това Китай е извличал почвени проби от близката страна на спътника при мисията си „Чанъе-5“ през 2020 г., припомнят държавните медии.

Страната е заявила, че иска нейни астронавти да остават на Луната за дълги периоди от време, след като създаде лунна изследователска станция. Дин и десетки експерти присъстваха на Конференцията по извънземно строителство, проведена в Университета за наука и технологии Хуачжун в Ухан през изминалия уикенд.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us