Отвъд геодезията

Нанопропелери стигат до клетките, за да лекуват

Изследователи от Института „Макс Планк“ за интелигентни системи в Германия са създали мощни нанопропелери, които могат да бъдат насочвани във вътрешността на клетки, за да доставят генна терапия, съобщава сайтът Медгаджет.
Магнитите, от които са направени устройствата – всяко с приблизителния размер на бактерия, са създадени за първи път за тази специфична задача.
Повечето мощни магнити или не са биосъвместими, или губят свойствата си в малки мащаби, или не могат да бъдат произведени с изключителни фини детайли. Поради тази причина те не могат да бъдат използвани за манипулиране на малки обекти от разстояние и вътре в тялото.
За да преодолее това препятствие, екипът e създал магнити, използвайки сплав от желязо и платина, която има магнитни свойства. Те превъзхождат най-мощните известни досега микромагнити (неодимови магнити), нетоксични са и могат лесно да бъдат произведени в малки устройства като витла (пропелери).
Екипът си е партнирал с учени от Института „Франсис Крик“ и Института „Макс Планк“ за медицински изследвания, за да покрие нанопропелерите, направени с помощта на въпросните магнити, с ДНК, която кодира производството на зелен флуоресцентен протеин вътре в клетките.
Изследователите след това са използвали магнитно поле, за да задвижат витлата в злокачествени белодробни клетки. След известно раковите клетки са започнали да светят в зелено, демонстрирайки потенциала на техниката за прецизна доставка на генна терапия и дори лекарства в специфични части на тялото.
Изследователите смятат също, че новите магнитни наноустройства могат да се използват за доставяне на антибиотици в много по-ниски дози, но с по-голяма прецизност там, където е необходимо. По този начин намаляват шансовете за развитието на антибиотична резистентност.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Най-накрая дигитализират фонда на две галерии
  Най-накрая дигитализират фонда на две галерии

  В течение на няколко месеца Националната галерия (НГ) и Софийската градска художествена галерия (СГХГ) работят съвместно с Анимо Софтуер ООД за реализирането на проекта „Интегрална

 • Важни изложби в БАН днес
  Важни изложби в БАН днес

  В Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ-БАН/ ще бъде подредена изложбата „Време, материя и дух: Реставрацията в Националния археологически институт с музей при

 • Защо моделирането на климата е важно
  Защо моделирането на климата е важно

  Нобеловата награда беше присъдена „за основополагащ принос към разбирането ни на сложните физични системи“. Тя се поделя между Шикуро Манабе и Клаус Хаселман „за физическото

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us