Отвъд геодезията

Най-малко 53 културни обекта са повредени в Украйна

Най-малко 53 културни обекта са били повредени или частично разрушени от началото на руската инвазия в Украйна, предаде ДПА, позовавайки се на ЮНЕСКО.

Сред тях има 29 църкви, 16 исторически сгради, четири музея и четири паметника, заяви в Париж заместник-генералният директор на ЮНЕСКО за културата Ернесто Отоне Рамирес в Париж в петък.

Харков в североизточната част на страната е един от най-засегнатите в това отношение райони на Украйна.

От руските бомбардировки са пострадали Мемориалът на Холокоста, Държавният театър за опера и балет и Музеят на изкуствата, казва Отоне Рамирес. Харков е вторият по големина град в Украйна.

Киев е застрашен, но все още няма доказателства за нанесени щети на седемте обекта на световното наследство на ЮНЕСКО в страната, сред които са катедралата „Света София“ и Пещерният манастир.

Ситуацията в северния украински град Чернигов, който е откъснат от околните провинции от руските войски, се смята за изключително сложна.

Чернигов е един от най-старите градове в Украйна с множество църкви и манастири, датиращи от 10-и до 19-и век. Сред тях е църквата „Света Екатерина“, която е в списъка на ЮНЕСКО с над 50 разрушени и повредени сгради.

От началото на руското нападение срещу Украйна ЮНЕСКО и други международни институции стартираха няколко инициативи за защита на културни обекти и ценности, включително създаване на система за сателитно наблюдение на важни украински обекти и паметници.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us