Отвъд геодезията

НЛО се лепна за земен дрон на Марс

Отломки с неясен произход са се закачили на минихеликоптера на НАСА „Инджинюъти“ по време на 33-ия му полет на Марс, предаде ЮПИ, като цитира съобщение на НАСА.

Специалистите на американската космическа агенция оглеждат обекта, който е бил забелязан на един от краката на апарата.

„Разглеждаме малки отломки, които се озоваха на „Инджинюъти“ по време на последното му въздушно пътуване“, се казва в публикация в Туитър на Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена.

Агенцията показа видео в GIF формат от полета на минихеликоптера, на което се вижда, че обектът е отместен от „Инджинюъти“. Той не оказва влияние на успешния 33-и полет”, се казва още в съобщението.

От друга публикация пък става ясно, че от НАСА наричат обекта „малко парче от отломки от чужд обект“ и казват, че не е бил видим на кадри от предишния полет на минихеликоптера на Марс, отбелязва ЮПИ.

Той се вижда в изображенията от 33-ия полет от най-първите кадри до приблизително половината на видеото, когато пада от крака на „Инджинюъти“ и се понася обратно към повърхността на Марс.

Няма никакви индикации за повреда на космическия апарат. От НАСА казват, че екипите, които следят минихеликоптера „Инджинюъти“ и марсохода „Пърсивиърънс“ работят, за да установят източника на отломките.

Миниапаратът пътува до Марс с „Пърсивиърънс“, за да изследва кратера Джезеро. „Инджинюъти“ направи първия си полет през април 2021 г. и е летял общо почти час над Червената планета.

В изявление на НАСА оттогава се казва, че минихеликоптерът е имал „малка мостра плат“, която е покривала едно от крилата на самолета на братята Райт, известен като „Флайър“. То е било прикрепено около кабел под слънчевия панел.

Не е ясно веднага дали обектът, който се вижда във видеото, е възможно да е тази тъкан.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us