Отвъд геодезията

Новата столица на Египет – град за милиарди

Египет се готви да похарчи милиарди, за да удвои размера на новата си столица, която строи в пустинята на 45 км източно от Кайро, където вече се настаняват първите жители, заяви ръководителят на компанията, която наблюдава проекта, пред Ройтерс.

Градът е най-големият от поредицата мегапроекти, за които президентът Абдел Фатах ас Сиси твърди, че са необходими за икономическото развитие и за настаняване на нарастващото население от 105 млн. души, но според критиците отклоняват ресурси и увеличават дълговото бреме на Египет.
Държавните служители се прехвърлиха през юли в министерствата и офисите, построени в първата фаза на новия град, осем години след стартирането на проекта, известен като Нова административна столица (НАС).

„Всеки ден при нас идват почти 48 000 служители“, заяви пред Ройтерс Халед Абас, председател на Административната столица за градско развитие.

Построен върху девствена земя, градът е проектиран да служи като високотехнологичен модел за бъдещето на Египет, далеч от безпорядъка и хаоса на Кайро. Правителството иска той да поеме част от населението на Египет, което се увеличава с около 1,6 % годишно. Въпреки че темпото на строителните работи изглежда се е забавило напоследък, първата фаза на града вече включва 70-етажна кула – най-високата в Африка – опера с пет зали, мегаломанска джамия и най-голямата катедрала в Близкия изток.

Електричка свързва източната част на Кайро с новия град. Завършени са до 100 000 жилища, в които са се нанесли 1200 семейства. Големите банки и други предприятия ще преместят централите си до първото тримесечие на 2024 г. Първата и втората фаза планират да има по 1,5 млн. жители и всяка от тях ще обхваща 40 000 федана (168 кв. км). Работата по втората фаза трябва да продължи от края на тази година до 2027 г. Градът ще има 10-километров парк, наречен „Зелената река“. Стори се и Олимпийски град със стадион с 93 000 места. 500 млрд. египетски лири са дадени за инфраструктурата и сградите от първия етап, а още 250-300 млрд. лири ще е вторият етап.

1 USD = 30,9000 египетски лири

СНИМКА ГУГЪЛ

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us